Николай Денков: Броят на заразени учители и ученици плавно расте

Първият приоритет за новия мандат е максимално присъствено обучение

OFFNews 21 септември 2021 в 10:44 2188 0

Снимка МОН

Ситуацията е тревожна, защото има възможност за пренасяне на заразяване извън училищата към тях чрез учители и ученици. В момента имаме плавно увеличаване на случаите, заяви служебният образователен министър Николай Денков при отчета на дейността си за последните четири месеца.

Въпреки това той бе категоричен, че засега карантинирането ще се случва на ниво паралелка или випуск.

Към 20 август карантинираните учители са 0,71%, а учениците - 0,44%. Денков заяви, че от 15 септември има плавно увеличение на броя им, като в момента случаите са най-много във Велико Търново (1,12%), Кюстендил 
(0,83%) и Шумен (0,73%).

На този фон едва около 32% от учителите са ваксинирани (в това число влизат и учителите с една доза), а от учениците - 2,3%.

Денков каза още, че очаква най-тежкият период ще бъде в средата на октомври и МОН се подготвя за този момент. Според него ведомството ще бъде готово да реагира своевременно при рязък скок на заразените.

Той съобщи и какви ще бъдат трите основни приоритета на министерството за следващите три месеца.

Първият е продължаване на учебната година с максимално присъствено обучение, вторият - подготовка на документи по кандидатстване за европейските проекти и програми, а третият е подготовката на бюджета за следващата година, както и на актуализираната тригодишната бюджетна рамка.

Денков представи и новия зам.-министър за науката Константин Хаджииванов и заместника си за външната дейност Ваня Стойнова, която заема мястото на проф. Нели Косева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови