Никола Минчев няма да става председател на НС, повежда листата за евроизборите

Йорданка Веселинова 17 януари 2024 в 20:01 2417 0

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Никола Минчев

Никола Минчев няма да става председател на парламента след ротацията, потвърдиха за OFFNews представители на ПП информация, която първо бе съобщена от "Дневник". Вместо това зам.-председателят на парламента ще оглави листата на групата за евроизборите.

Нагласите са ПП и ДБ да се явят заедно на изборите за Европейския парламент, но партиите тепърва следва да вземат и формално това решение.

Както OFFNews писа миналата седмица, в разрез със споразумението шеф на парламента ще стане лидерът на ДСБ и съпредседател на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

Разделяй и владей: Ротацията и регулаторите чупят малката коалиция

Именно казусът около председателя на парламента внесе раздор в малката коалиция между "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Всичко започва  след коледните празници, когато "сглобката" обсъждаше номинациите за конституционни съдии. До края на януари парламентарната квота от двама души трябва да бъде попълнена, като според разпределението един трябва да е на ПП-ДБ и един на ГЕРБ-СДС. Неформално се знаеше, че формацията на Борисов ще номинира Десислава Атанасова, както се и случи.

В ПП-ДБ обаче има напрежение. Там кандидатурите бяха няколко, като сред тях бе и лидерът на ДСБ и съпредседател на ПП-ДБ Атанас Атанасов. Кандидатурата му не се радва на особена подкрепа, като в крайна сметка той предлага да заеме поста на ротационен председател на Народното събрание, измествайки Никола Минчев, който трябваше да замени Росен Желязков при ротацията на премиерите. За конституционен съдия миналата седмица ПП-ДБ издигна Борислав Белазелков.

Като компенсация на Минчев е предложен пост в Европейския парламент и възможността да поведе листата на ПП-ДБ на предстоящите евроизбори.

Миналата седмица ПП обсъждаше тази възможност, като на Минчев е дадено време да помисли. Вчера, по време на заседание на групата, той е обявил, че приема номинацията за ЕП и се отказва от надпреварата за председател на парламента. Вътрешно гласуване, каквото се очакваше, няма да се провежда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика