''Ние решихме да не се явяваме на платените предизборни дебати. Не мислете, че някой може да ни разпорежда''

"Има такъв народ" е млада и модерна партия, коментира още Мика Зайкова

OFFNews 10 май 2021 в 16:08 5119 0

"Има такъв народ" е млада и модерна партия. Наше решение е да не се явяваме на платените предизборни дебати. Не мислете, че някой може да ни разпорежда. Какво имам аз да споря с Велизар Енчев (от БСП), който твърди, че има български граждани, които са българи и по-малко българи. Българските турци са толкова българи, колкото българите в Израел, Великобритания и т.н.

Така Мика Зайкова, депутат от "Има такъв народ", коментира пред БНР защо партията на Слави Трифонов не е участвала в предизборните дебати. Тя е категорична, че в ИТН има млади хора "със страхотни познания", както и че в партията имат "чудесни взаимоотношения".

Трите партии на протеста, които успяха да влязат в 45-ото Народно събрание правят 95 депутата. Е, може ли да има стабилно правителство, когато няма мнозинство, попита Зайкова. "Още в началото ние казахме, че не можем да правим колаборации с партиите на статуквото, а за ГЕРБ въобще не става въпрос. Г-н Слави Трифонов каза, че няма да контактуваме с БСП и ДПС", добави тя.

Зайкова припомни още, че ден след като ИТН върнаха връчения от президента мандат за съставяне на правителство, "трите партии на статуквото ГЕРБ, БСП и ДПС провалиха пленарното заседание".

Относно преизчисляването на пенсиите депутатката заяви, че "ако някой си направи труда да види, в програмата на ИНТ е заложено преизчисляване на всеки 5 години" и е категорична, че ДПС са провалили второто четене на законопроекта, предложен от БСП. "От Има такъв народ гласувахме "за", каза още тя. 

От думите на Зайкова стана ясно, че от икономическия екип на ИТН са съгласували с ръководството на партията преизчисление на пенсиите, което ще подготвят. "То няма да е от 1 юли, а от последното тримесечие на годината", посочи още народният представител.

Мика Зайкова попита и как да се разбере има или няма пари в бюджета, след като министърът на финансите (Кирил Ананиев - бел. ред.) не се явява в комисията. 

Според нея не е приемливо, че никой от правителството на ГЕРБ не се е явил да обясни на хората защо цените на тока и парното растат с "огромни проценти": Поне да беше дошла Теменужка Петкова, тя се яви един път и се държа толкова неприлично. 

По думите на депутатката Комисията по ревизията е много полезна и е важно какво ще свърши прокуратурата. "Разберете, има срастване. Това не го казваме ние, това го казва Европа. Корупцията е най-големият бич за една страна, която е с разрастваща се икономика. Милиарди евро минаха оттук по различни програми, но бяха ограбени или неефективно използвани. България е единствената страна, която не помогна директно на бизнеса в пандемията", категорична е Мика Зайкова. 

Тя добави още, че ние сме единствената страна, в която минималната заплата е под 400 евро, както и единствената държава, която не е помогнала директно на бизнеса в условия на пандемия. "60/40, 80/20 не е директна помощ, а запазване на заетостта", каза още Зайкова. 

Погледнете Плана за възстановяване и устойчивост - в него има саниране, ремонти и всичко, от което може да се краде, допълни депутатката от "Има такъв народ". 

"То бива грабене, ама може ли да оставиш по всички показатели да сме най-отдолу - най-бедни, най-нещастни, най-малко живеещи" и да твърдиш, че имаш успехи. Да построиш една магистрала, след което да я ремонтираш 100 хил. пъти. Такова безочие и грабене никъде го няма. Навсякъде има корупция, но има някаква мярка, а тук е единствената страна, в която има работещи бедни", подчерта Зайкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!