"Ние не сме роми, а уста миллет"

OFFNews 27 юли 2015 в 21:05 15511 11

Снимка facebook.com/GradGlavinica

В град Главиница днес беше учреден "Обществен съвет на мюсюлманите от Североизточна България", съобщава БНР.

В новосъздадената организация влизат представители на малцинствената общност "уста миллет", които настояват да не бъдат причислявани към ромския етнос в страната.

Според учредителите години наред общността от "уста миллет" неправилно се причислява към ромския етнос.

В превод означава "народ на майсторите". Общността е с идентичност от турски произход, майчин говорим език - турски, обичаи, традиции, етнически белези, бит, култура - всичко е турско, но в последните пет години незнайно защо медии, анализатори, социолози причисляват тази общност към ромската група, каза пред БНР Елка Шарбанова от инициативния комитет.

С учредяването на съвета тръгваме по пътя на самоопределянето и очакваме подкрепата на държавата. Ние имаме майчин език - турски, изповядваме ислямска религия и се чувствам българин. Аз обичам тази държава и не се считам за турчин. Аз съм български гражданин, твърди Кемил Йоханов от Русе.

Учредители на "Обществения съвет на мюсюлманите от Североизточна България" са около 50 души от села и градове в Силистренска и Русенска област. Те приеха петиция с искания за реабилитация на малцинствената група, която ще бъде изпратена на правителството и народните представители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!