"Свободна Европа": Цацаров става шеф на КПКОНПИ

OFFNews 13 ноември 2019 в 12:17 6960 3

Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров ще стане председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) след като заместникът му Иван Гешев стане главен прокурор. Това се казва в публикация на “Свободна Европа”

Медията се позовава на три независими източника от парламента, Министерския съвет и прокуратурата.

Мандатът на Цацаров изтича през януари 2020 г, до когато остават два месеца. Ако Народното събрание го избере за шеф на КПКОНПИ още сега, той ще напусне поста си предсрочно. В такъв случай ВСС ще трябва да назначи изпълняващ длъжността на главния прокурор до встъпване в длъжност на титуляр. Постът в КПКОНПИ беше освободен на 31 юли, след като Пламен Георгиев подаде оставката си след скандал с терасата на мезонета му, която не беше вписана в имотната му декларация, но е ипотекирана в банка. На терасата имаше незаконно построени навеси. След като навесите бяха съборени, по настояване на премиера Борисов, Георгиев замина за консул във Валенсия. Процедурата за избор на шеф на антикорупционната комисия започна едва миналата седмица.

Заместникът на Цацаров - Иван Гешев беше единственият кандидат за главен прокурор от Висшия съдебен съвет, но президентът Румен Радев не подписа указ за назначаването му. В четвъртък съдебният съвет се очаква да препотвърди неговия избор.

Сценарият

Източници от ГЕРБ и прокуратурата са обяснили пред “Свободна Европа”, че парламентът досега нарочно е бавил обявяването на процедурата за председател на КПКОНПИ, за да бъде избран Гешев за главен прокурор и идва тогава да бъде избран шеф на комисията. Срокът за подаване на кандидатури за шеф на комисията е до следващата сряда.

Сотир Цацаров би бил добра кандидатура за председател на КПКОНПИ, коментира в парламента представляващият ВСС Боян Магдалинчев. Той уточни, че говори хипотетично тъй като няма информация дали Цацаров ще е кандидат. "Ще кажа защо. Той е наказателен специалист преди да стане наказателен съдия. Отделно 7 години като главен прокурор. Дейността на председателя на Антикорупционната комисия е много близко с наказателно-правната материя, с която г-н Цацаров се е занимавал. В този порядък от мисли по принцип и условно казвам, че един такъв специалист би бил подходящ за длъжността председател на Антикорупционната комисия", мотивира се Магдалинчев.

Топката е в президента

Президентът Румен Радев има възможност да се намеси в сценария, ако отправи запитване до Конституционния съд (КС) дали е допустимо ВСС само да прегласува върнатия от държавния глава избор на Гешев или трябва да проведе цялата процедура отначало. Образуване на такова конституционно дело по запитване на Радев би забавило бързото преизбиране на Гешев, така че то да се размине във времето с назначаването на Цацаров начело на КПКОНПИ. КС по всяка вероятност няма да допусне за разглеждане питането му заради Решение 2 от 2002 г. на КС, в което се казва еднозначно, че в тази ситуация ВСС "има на разположение своята оперативна самостоятелност, включително и да гласува повторно лицето, без да се съобразява с неодобрението му от президента". Няма и законов срок в който Радев трябва да издаде указ с който главният прокурор встъпва в длъжност.

Резервни варианти

Според “Свободна Европа” има и резервен вариант - Цацаров да оглави Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Подготовката за това е започнал още в началото на годината, когато парламентът прие промени в Закона за съдебната власт, според които ако шефът на ВСС напусне поста си, наследникът му започва нови 5 години, а не довършва мандата му. Ако Цацаров наистина стане шеф на КПКОНПИ той трябва да довърши мандата на Пламен Георгиев, който завършва през 2024 г. Друг слух праща главния прокурор за посланик в Турция, където мандата на Надежда Неински изтече.

Седмица преди да изтече официалният срок в парламентарната комисия срещу корупцията не е постъпило нито едно предложение от депутат или политическа сила за мястото на председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), обяви шефът на комисията Борис Ячев. В ДПС твърдят, че все още не са обсъждали кандидатура за шеф на комисията.

Ячев заяви, че на този етап не се водят парламентарни преговори за издигане на кандидатура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3600

3

В Крак с Времето

14.11 2019 в 10:14

От Цацо на Пацо. Ако Пацо си отвори устата ще пие една бира. Цацата обаче става прикосновен/неимунизиран.
За всяка риба си има тиган. Важното е да продължава да "мълчи като риба".

6506

2

bobacko

13.11 2019 в 13:30

КОЙ пусна Пацо Терасо по пързалката за да освободи шефското място в КОНПИРантурата или как да сготвим един прокурор за да освободим терена за друг. А Пацо има какво да казва щото е бил в кухнята на Обединената престъпна прокуратура. Ама нищо няма да каже.