Няма намеса на САЩ в завръщането на Божков, заяви американският посланик

OFFNews 15 октомври 2023 в 19:16 2247 1

Посланикът на САЩ в България Кенет Мертен

Снимка БГНЕС

Посланикът на САЩ в България Кенет Мертен

Беше изненада за нас, когато Васил Божков се прибра. След като пристигна, ние се свързахме с колегите в държавата, от която дойде, и във Вашингтон. И бяхме информирани, че няма намеса на САЩ в завръщането му. Това заяви пред Нова телевизия посланикът на САЩ в България Кенет Мертен.

Какво ще се случи с Божков е изцяло в ръцете на българската съдебна система, не в нашите. Ние нямаме участие в този случай. Много хора, както вероятно знаете, имат склонност да твърдят, че има намеса от страна на САЩ в много неща, в които не сме замесени. Съгласно информацията, с която разполагам, няма намеса на САЩ в този случай, каза Кенет Мертен.

На въпроса "Задава ли се скоро нов списък по закона „Магнитски“? Какво мислите? Трети такъв?" Мертен отговори: "В общи линии не обсъждаме планове за добавяне или не на нови имена. Това не е тема, която обсъждаме."

"Ние не избираме хора, не избираме партии"

Мога да Ви уверя, че ролята ни тук не е да се намесваме във вътрешната политика. Ние не избираме хора, не избираме партии. За това нещо хората имат избори. Затова държавите имат избори. Работили сме и ще продължим да работим с когото изберат българите. Нашата работа тук не е да избираме или да се намесваме във вътрешната политика. Работата ни тук като посолство, както е и за българското посолство във Вашингтон, е да се застъпваме за политики, които бихме искали да видим българското правителство, които и да са на власт, да подкрепя. Българското посолство във Вашингтон прави същото, заяви Кенет Мъртън.

Радваме се да видим стабилно българско правителство. Радваме се да видим правителство, формирано в съответствие с Конституцията, отразяващо волята и гласа на българските граждани от последните парламентарни избори. Радваме се да видим това правителство да работи и да се старае да направи възможно най-доброто за българите, каза посланикът на САЩ.

Важното е дали правителството може да функционира, да работи и да постига ползи за българските граждани. От нашата позиция на външни лица, изглежда го прави. Знаете, времената са трудни. Има война в Украйна, която води до редица последствия не само за Украйна, но и за икономиките на много държави по света, включително нарастващи цени на много храни, както и нестабилност, довела до увеличаването на цените на нефта. Има много последици. Смятам, че правителството се е справило добре с преодоляването на тежки времена, добави Кенет Мъртън.

Ще се случат добри неща за България, благодарение на това, че има правителство. Например за първи път от дълги години ще дойде бизнес делегация през ноември. Това е добре. А когато бях във Вашингтон, всички тези бизнеси ми казаха, че не биха дошли в България, ако няма избрано правителство. Тези неща са важни. Вижте, радваме се, че има правителство. Радваме се, че са решили да работят в тясно сътрудничество с партньорите си от ЕС, с партньорите от НАТО, с нас. И с удоволствие ще продължим тази дейност, заяви посланикът на САЩ.

Американски представител в Министерството на отбраната

Много се радваме, че българското правителство реши да вземе на въоръжение F-16. Смятаме, че са правилният инструмент за тях и работим заедно, за да гарантираме, че въвеждането на машините тук в България, когато бъдат готови, ще бъде успешно. Имаме колега от Министерството на отбраната на САЩ, който пристигна неотдавна в София. Помещава се в Министерството на отбраната. Работи с колегите от тукашното Министерство на отбраната, за да гарантира, че всичко ще бъде готово за пристигането на F-16. Към момента смятам, че сътрудничеството ни в тази сфера върви много добре, каза още посланикът на САЩ в България Кенет Мертен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

1

ПР

16.10 2023 в 07:42

Две неща ми направиха впечатление,гледайки този разговор.
Много съществена разлика в поведението,изказа и културата на този Посланик,сравнен с Митрофанова.Огромна разлика в негова полза.
Второто,изключително глупави,поне 3 въпроса от страна на Л.Крумова.Предизвестени отговори,имено защото разговаря с дипломат от кариерата,т.е.,явно неразбиране от нейна страна,какво и как може и какво ще отговори събеседника,предвид позицията му.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки