Ексклузивно Бойко Борисов е в болница след травма при мач

Няма договорка за по-ниска цена на F-16, може да започнат преговори с Швеция и Италия

OFFNews Последна промяна на 14 май 2019 в 22:00 4950 1

Засега при преговорите със САЩ не е постигната по-ниска цена за изтребители F-16, която България може да приеме. Може да започнат преговори с Италия и Швеция. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. 

Българска делегация начело със зам.-министър Атанас Запрянов замина за Вашингтон, за да очертае параметрите на бъдещата сделка. Според приетия от парламента проект страната ни може да плати 1,8 млрд. лева. По-късно депутатите позволиха и излизане от тази рамка, защото поисканата сума от САЩ е значително по-висока, макар че точната цена не е известна. 

Очакванията бяха до юли да може да се постигне сделка, като правителството се надява да намали цената. 

"Част от предложенията в ценово отношение не са удовлетворителни, затова преговорите продължават. Цената за част от тази услуга на този етап е неприемлива. Ако не можем да постигнем необходимия резултат, имаме право да предложим на Народното събрание да прекрати този проект или да продължим преговорите с някой друг от участниците (Швеция и Италия, бел. ред.)", каза Каракачанов пред БНР.

Той посочи, че част от българската делегация е останала в САЩ и преговорите продължават. 

Въпреки това Красимир Каракачанов на няколко пъти посочи, че са възможно сделката с "Локхийд Мартин" да не се състои. 

"Предстоят още преговори. България има възможности, но те не са безгранични. Трябва да се съобразим с цената, с пакета услуги и сроковете за плащане. Всичко е въпрос на пазарлък, на преговори. Ако цената не ни удовлетворява, имаме правото да кажем "не". Няма да приемем всяка цена, която би ни била предложена", подчерта Каракачанов.

"Не искаме да получим нищо даром, а на нормални цени, съобразявайки се с цените на други страни. Например Словакия", допълни той. 

Според официална информация сделката със Словакия е за 2,91 млрд. долара за 14 самолета F-16 или по около 208 млн. долара за самолет. При същата цена за 8 изтребителя България би трябвало да плати 1,66 млрд. долара. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови