Няма да изтегля териториалните планове, зарече се Денков

OFFNews 09 октомври 2023 в 19:15 6283 4

Николай Денков

Снимка gov.bg

Николай Денков

Няма да изтегля териториалните планове. Тяхното изтегляне означава България да се откаже доброволно от подкрепата на Европейския съюз за енергийния преход, заяви премиерът Николай Денков.

Според него това действие би било изключително вредно за въглищните региони, а последствията биха били много сериозни и за много дълго време.

Министър-председателят за пореден път покани протестиращите миньори да се включат в обсъжданията за промяна на плановете, тъй като това все още е възможно: „Ще правя това, което е правилно и полезно за България. Надявам се протестиращите да разберат, че то е полезно и за миньорите, и за въглищните региони”.

Той отново каза, че териториалните планове за Стара Загора, Кюстендил и Перник не затварят административно мини и въглищни централи - тяхната цел е да се подпомогне преходът, който така или иначе ще се случи, защото се променят технологиите в енергетиката.

От друга страна правителството трябва да осигури базови енергийни мощности за още много години напред. Те ще бъдат ядрената централа и ТЕЦ-овете. Топлоцентралите обаче няма как да продължат да работят в същите обеми до 2038 г. по икономически причини – техният ток е значително по-скъп от енергията, произвеждана от други източници, уточни Денков.

Премиерът е категоричен, че „всеки, който твърди нещо различно, просто лъже миньорите и енергетиците“.

Министър-председателят не очаква проблеми при гласуването на вота на недоверие срещу кабинета заради неговата енергийна политика: „Би било изключителна глупост от политическа гледна точка някой да не подкрепи правителството в този момент. Няма никаква причина то да бъде бламирано по повода, който е посочен като мотив за вота“.

По повод евакуацията на българи от Израел премиерът изрази готовност правителственият самолет да извърши трети полет до Тел Авив, ако има достатъчно сънародници, които желаят да се приберат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

4

coco

09.10 2023 в 20:57

Чудя се защо вече не пуснат жандармерията с водни оръдия да разчисти набързо магистралите.Температурите паднаха и по една ледена струя на въглищарите би им се отразила добре.
Аман вече от идиоти , дето правят цялата държава на глупаци. Вече 4 пъти ми се налага да пътувам Пловдив -В.Търново последните дни и обикалям по Шипка и Габрово-В.Търново заради това че тези идиоди са си разпънали палатки на Хаинбоаз.Сбирщина мънаглеци!

345

3

Джендо Джедев

09.10 2023 в 20:44

youghurt,

Другата гледна точка е "Кой щье ни дадье пъриииии?!". Май само ти не си я чул!

135

2

Far Rider

09.10 2023 в 19:40

Спокойно. Денкоглу винаги казва едно, а прави обратното. Така, че ще изтегли плановете. Ще направи каквото му кажат и всичко свършва с големи и празни приказки както винаги. Още помним, че нарече зърнарите "терористи", но им даде нашите пари.

11300

1

yoghurt

09.10 2023 в 19:29

Така и не чухме другата гледна точка.

 
X

Да помогнем на украинските деца!