Неплатен отпуск до 90 дни ще се зачита за трудов и осигурителен стаж

OFFNews Последна промяна на 12 февруари 2021 в 15:25 1244 0

Неплатен отпуск до 90 дни вече ще се зачита за трудов и осигурителен стаж. Това стана, след като парламентът гласува окончателно поправките в Закона за извънредното положение, съобщава БНР. По време на неплатения отпуск обаче всеки ще трябва за своя сметка да плаща минималните здравни вноски, за да не загуби здравноосигурителните си права. Парламентът за трети път променя срока от началото на пандемията, който допреди това бе 30 дни. Приетото днес решение ще важи за 2021 г. Така хората, които принудително са в неплатен отпуск заради неработещи бизнеси, няма да губят право на пенсия или обезщетение за безработица.

Приетo бе и уеднаквяване на помощите за отглеждане на дете с трайно увреждане. Доходът за доброволните приемни семейства ще бъде равен на този на близките и роднините на дете с над 90% увреждане.

Окончателно прието е и отпускането на компенсации за пострадалия от кризата малък и среден бизнес. От мярката ще могат да се възползват фирми, които са спрели работа след 1 ноември миналата година заради извънредната епидемична обстановка.

Народното събрание даде също разрешение на Министерството на здравеопазването за допълнителни плащания на служителите от системата във връзка с коронавируса. Работещите на първа линия лекари и други медицински лица ще получават допълнително заплащане заради COVID-19 до три месеца след отмяна на извънредното епидемично положение в страната.

Компенсациите за работниците и служителите, отпуснати във връзка с преодоляване на настъпилите последици от COVID-19, няма да подлежат на принудително изпълнение до два месеца след отмяната на извънредното положение, реши още парламентът.

Текстовете бяха гласувани по предложение на народните представители Александър Мацурев и Александър Иванов от ГЕРБ и бяха вкарани между двете четения на законопроекта по изрично настояване на омбудсмана Диана Ковачева.

Тя настоя за наличието на изричната нормативна разпоредба към Законопроекта за допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с която да се регламентира несеквестируемост на средства, предоставяни от държавата като социални плащания.

Става въпрос за компенсациите, отпускани заради COVID-19 по програмата "Запази ме", които са в размер 24 лв. на ден за периода на неплатен отпуск, а след декември 2020 г. - 75 на сто от месечния осигурителен доход за октомври 2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови