''Немалко партии гледат на въоръжените ни сили като донор за Украйна''

Ружа Райчева 22 февруари 2023 в 11:33 4186 22

Президентът Румен Радев даде изявление пред медиите в сградата на Министерството на отбраната

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Президентът Румен Радев даде изявление пред медиите в сградата на Министерството на отбраната

Президентът Румен Радев упрекна политически партии, че гледат на армията ни само като на "донор" за оръжие за Украйна.

"Недопустимо е в тази изключително сложна среда на сигурност немалка част от политическите партии да гледат на въоръжените ни сили не като гарант за сигурността и целостта на страната, а като на донор за въоръжените сили на Украйна. Това е единственото, което ги интересува, когато се говори за Българската армия."

Това заяви президентът, след като бе запознат с анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2022 г. от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Във форума участваше и служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Радев обобщи, че за съжаление според тазгодишния анализ за състоянието на армията България се сблъсква със същите проблеми като в миналогодишния. Отново се отчитат недостиг на ресурси и хора, закъсняла модернизация и свръхнатоварен личен състав.

Въпреки това президентът поздрави ръководството на Щаба на отбраната и Министерството на отбраната (МО) за това, че България е първата страна от източния фланг, сформирала международна бойна група. По думите му Щабът и МО са наваксали значително изоставането в сферата на отбраната и са разработили редица ключови за модернизацията на Българската армия законопроекти:

"Но дори в тази напрегната обстановка Народното събрание не счете за необходимо да разгледа внесената от МО програма за приоритетни инвестиционни разходи и това е едно от големите предизвикателства пред въоръжените ни сили – дефицитът на разбиране и консенсус."

Според Радев дадени политически сили се интерсуват главно от това как Българската армия трябва веднага да даде оръжията си на Украйна. "Мога да кажа, че тази мантра, която се насажда, че видите ли, с даването на старото руско въоръжение ще се решат веднага проблемите с модернизацията и превъоръжаването, е недълбоко несъстоятелна", заяви той.

Радев обясни, че това, което би могло да се предложи на България в замяна за старото ѝ руско въоръжение, е нищожно на фона на цялостната необходимост от превъоръжаване на Българската армия. "Някои държави по тези сделки получиха по 15 танка. Какво са 15 танка на фона на цялостната необходимост?", попита той.

Президентът също така посочи, че не е ясно каква логистическа необходимост ще възникне от обслужването на едни потенциални нови оръжейни платформи. Той призова тези, които смятат, че проблемите на армията могат да се решат с превъоръжаване, да се изправят пред обществото и да отговорят кога и какви точно платформи бихме получили в замяна:

"Кога ще обучим личния състав и как можем да го поддържаме? Кога ще могат да бъдат предоставени нови такива платформи, защото най-малкият срок е 2-3 години, а за самолетите вече чакаме, май че, цяло поколение. Колко ще ни струва и имаме ли пари сега да го направим, и когато отговорят пак на тези въпроси, нека пак да ги разгледаме."

Румен Радев каза, че като върховен главнокомандаващ на военните сили е длъжен да настоява отбранителният потенциал на България да се съхранява и развива в тази сложна обстановка, а не да се отслабва.

"Затова е моят сблъсък по техните позиции. Истинската модернизация ще се случи най-сетне, когато едно отговорно редовно правителство и парламент се заемат с нея, така както е предложена от МО", каза още президентът и добави, че това би струвало много време и пари и че България вече е закъсняла.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1395

23

AlexT

23.02 2023 в 11:43

2 .. Никакъв Български национален интерес , ти селяко от хасковско- НЕ защитаваш !! Българската армия под твое и на служебното ти правителство ръководство е ОПАСНА за Свободна Европейска България ! Просто е палячо : Не защитавайки нападната Украйна, не се ЗНАЕ какви Заповеди може да дадеш ти и слугите ти в един момент! Националният ни ИНТЕРЕС не е този, който ти си мислиш и ИСКАШ ДА Е , а е – Свободна Европейска България – в НАТО и ЕС – в съюзите на съвременните , цивилизовани ДЪРЖАВИ, а не в кочината , блатото на Империята на злото !!
Нашият национален ИНТЕРЕС , на свободните граждани,на народа ни , НЕ СЪВПАДА с представата ти - на ТВОЯ , извратен национален интерес, който ни пробутваш с твоя слугинаж към един побъркан диктатор в кремъл !! Има разлика между НАС и теб, и твоята банда , копейкинско- руско- ниновска !!
На кого служиш е вече кристално ясно за нас, нормалните, свободните граждани на Република България !

-1395

22

AlexT

23.02 2023 в 11:42

Радев, когато ти говориш за националния ни интерес, за националната ни сигурност, ти имаш ВПРЕДВИД винаги руския, путинския ИНТЕРЕС !! Когато отказваш оръжие за Украйна , ти помагаш УМИШЛЕНО на един държавен руски бандит, нападнал суверенна държава ..За теб , руския национален ИНТЕРЕС е НАД БЪЛГАРСКИЯ национален интерес..Ти се грижиш за интересите на Империята на злото ,а не за интереса на Европейска България ! Явно е…. ТИ си ДОНОР на путин , радев, пречейки на помощта за Украйна !! Единственото ,което те интересува е ИНТЕРЕСА на един АГРЕСОР- джуджето в кремъл ! За теб, нашият НАЦОНАЛЕН интерес е националния интерес на русия и путин !! Ти си предател радев, национален предател, защорто БЪЛГАРСКИЯТ национален интерес , НЕ Е РУСКИЯ национален интерес , интересът на една империя да ПОРОБВА съседните държави .. Никакъв Български национален интерес , ти селяко от хасковско- НЕ защитаваш !! Българската армия под твое и на служебното ти правителство ръководство е ОПАСНА за Свободна Е

210

20

Merc

22.02 2023 в 18:12

Gruz 200 :


https://pbs.twimg.com/media/FpkK8uPXwAEnohG?format=jpg&name=small

1005

19

Диоген

22.02 2023 в 17:35

Джендо кога виждаш оркерчето да отиде да се бори за кауза?
само ако раздават 50кинта.
затова чака с нетърпение изборите.
нека си пляска сам 10-те плюса и се кефи на многото си никове.
дори не си заслужава да му отговаряш.

345

18

Джендо Джедев

22.02 2023 в 15:36

Колкото и да е прост, ПиПилота Зеленото Чорапче добре знае, че най-добре е да воюваш с чужди войници, макар и с твое оръжие. Добре знае и че ако Оркистан не бъде спрян сега, ще продължи точно по пътя на Третия Райх. Да не говорим, че у други откачалници като кремълския психар ще решат, че могат безнаказано да правят простотии. Но изпълнява поръчение. И ако не го изпълни, от Оркистан ще му налупят пилотския шлем до кръста.

900

17

Numenor

22.02 2023 в 15:17

На орките им се иска, но не им стиска: https://www.lbc.co.uk/news/russia-tested-ballistic-missile-joe-biden-in-ukraine/

Същата е ситуацията и при оркоробите и путиновите полезни идиоти - паплач събрана все от кол и въже.

-1655

16

ob1

22.02 2023 в 15:14

Първо чакаме такива като тебе да си защитят матушката. Ако случайно оцелеете елате пак да ръсите мозък, ордерче :)

345

15

Джендо Джедев

22.02 2023 в 15:12

Оркер,

Бегай да биеш украинците, кво висиш тука! После жена ти *ако ийобщо имаш такава щото коза е луда да те вйеме) ще получи цяло кило пелмени. А може и кожено палтенце. Струва си, като се замислиш.... :D

706

14

order

22.02 2023 в 13:46

Божееее срамували се били.... ей абе не се срамувайте, а бегайте на фронта и да се отсромите от себе си.... бъзльовци!!!