Недоволство заради листата на ДБ във Варна, местните искат Стела Николова за водач

Мая Младенова 13 октомври 2021 в 12:04 4811 0

Недоволство възникна след обявяване на листата на Демократична България във Варна. За трети пореден път водач там е музикантът Стоян Михалев, а най-популярното местно лице на десницата, адвокатката Стела Николова, е едва трета.

Подреждането на листата и на предходните, и на предстоящите избори стана повод за дебати и критики към редящите листите. 

Николова събира най-високия личен вот във варненската листа и вече два пъти успява с преференция да се придвижи с място напред и да вземе депутатски мандат. Заради правилото водачът на листата да получава автоматично и всеки глас на неотбелязалите преференция, адвокатката се нареждаше на второто, а не на първото място в родния си град. Това е възможно да се случи и на 14 ноември, ако друга партия не успее да открадне втория мандат на ДБ-депутат в морската столица. Предвид участието на "Продължаваме промяната", не е изключено мандатът да е само един. 

Самата Стела Николова коментира, че причината е коалиционното споразумение, според което ДСБ взема първите две места в листата, а "Да, България" - третото (нейното).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови