Ексклузивно От четвъртък навсякъде на закрито само със зелен сертификат

Недоволство заради листата на ДБ във Варна, местните искат Стела Николова за водач

Мая Младенова Последна промяна на 13 октомври 2021 в 12:04 2521 0

Недоволство възникна след обявяване на листата на Демократична България във Варна. За трети пореден път водач там е музикантът Стоян Михалев, а най-популярното местно лице на десницата, адвокатката Стела Николова, е едва трета.

Подреждането на листата и на предходните, и на предстоящите избори стана повод за дебати и критики към редящите листите. 

Николова събира най-високия личен вот във варненската листа и вече два пъти успява с преференция да се придвижи с място напред и да вземе депутатски мандат. Заради правилото водачът на листата да получава автоматично и всеки глас на неотбелязалите преференция, адвокатката се нареждаше на второто, а не на първото място в родния си град. Това е възможно да се случи и на 14 ноември, ако друга партия не успее да открадне втория мандат на ДБ-депутат в морската столица. Предвид участието на "Продължаваме промяната", не е изключено мандатът да е само един. 

Самата Стела Николова коментира, че причината е коалиционното споразумение, според което ДСБ взема първите две места в листата, а "Да, България" - третото (нейното).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови