Не съм взел и стотинка от Божков, с Пеевски нямам бизнес

Бившият премиер се кръсти на пресконференция, за да докаже думите си

OFFNews 03 юни 2021 в 12:19 7665 1

Моите отношения с Пеевски съм ги заявил. Те са чисто политически. Подпомагали сме регионите, в които има различни от кметове от ГЕРБ. Нито имаме фирми, нито общи бизнеси. Никога не съм получил стотинка от Божков. Това заяви експремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по време на извънреден брифинг по повод наложените санкции от САЩ срещу двамата олигарси по закона "Магнитски".

По време на събитието той на няколко пъти повтаряше, че и стотинка не бил взел от избягалия в Дубай бизнесмен, като след едно от тия твърдения дори се и прекръсти, за да докаже твърдението си. Знаете ме, че съм вярващ човек, добави той.

Бившият премиер коментира и темата за златните кюлчета и тлъстите пачки от 500-еврови банкноти от нощното шкафче пак с готовност да се прекръсти.

"Аз кюлче съм пипал само веднъж в живота си. Бях в БНБ в трезора, да видя златния резерв. Там кюлчетата са натрупани само в големи палети. Ако някой може да повдигне с два пръста едно кюлче, си е за него", каза Борисов.

Експремиерът обясни и че е работил отлично с партньорските служби на САЩ и техните правителства.

"Когато стана атентата в Сарафово, с Обама начертахме плана за борба с тероризма и първи обявихме Хизбула за терористична групировка", каза той.

След това Борисов продължи да изрежда успешните в отношенията с Вашингтон.

"С вицепрезидента и държавния секретар сме обсъждали всички проекти и сме имали еднакво мнение. Миналата година с президента Тръмп, на което присъства и сегашният посланик на Щатите, обсъждали сме всички геостратегически проекти. Превъоръжаването на армията с новите Ф-16, а само месец, преди да напуснем управлението, подписахме два стратегически меморандума. Винаги, като партия, ние сме поддържали най-добри отношения със САЩ", добави той.

Борисов посочи, че “нашите правораздаващи органи ще продължат да работят на базата на доказателствата да следват закона".

"Как бихме определили обаче този цитат на президента Радев, който заяви: "Смущаващо е, че обвиняемият Божков звучи по-убедително от неговите обвинители", попита лидерът на ГЕРБ.

След това Борисов премина в контраатака срещу служебния кабинет, който той определя като предизборен щаб на президента.

"Спецов (шефа на НАП) трябва да си отиде, документите са ясни. ББР е в цветущо състояние и се обслужват всички кредити и тя си получава парите", допълни той.

По думите му БСП е световният шампион по унищожаване и фалиране на банки.

"Дали не са се огледали в ББР? По време на тяхно управление пада по една банка, понякога и по 20", каза Борисов.

Според него държавата ни била в цветущо състояние.

"ЕК казва, че България е една от трите държави, заедно с Дания и Швеция, без дефицит. Другите са зад нас. Това ли наследство не ви харесва? И трето, България е готова за Шенген. С кое да се срамуваме", изреди още Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови