Папа Франциск поздравил Петков за борбата с корупцията, определил я като болест

Не избързахме с отказа да плащаме за газ в рубли, показахме лидерство, каза премиерът

Ружа Райчева 23 май 2022 в 14:50 3621 3

Снимка БТА/Владимир Шоков

Не избързахме с отказа да плащаме в рубли за руски газ. Трябва да сме доста горди, независимо кой какво прави. Когато имате договор и той едностранно се нарушава, и се слагат допълнителни клаузи, които нарушават националния интерес, ние трябва твърдо да покажем, че не се съгласяваме с този тип поведение. 

Това заяви премиерът Кирил Петков след аудиенцията си при Папа Франциск във Ватикана. По-рано днес стана ясно, че Италия и Германия ще приемат да заплащат в рубли за руския газ.

"До голяма степен показахме лидерство в това, особено когато крайният резултат е, че успяхме да намерим алтернатива на същата цена, или по-ниска. С други думи невинаги България трябва да е държава, която да следва добри или лоши практики. Можем и да сме лидери", каза той.

Премиерът твърди, че диалогът с „Газпром“ не е спрял, но правителството твърдо е заявило, че не са съгласни на едностранни промени.

Радев да свика КСНС за Северна Македония - нужен е широк консенсус

Петков заяви, че много би се радвал, ако президентът Румен Радев свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

"Минаха 6 месеца от последното събиране. Оттогава много неща се случиха – разговори, различни предложения и световни лидери, които показаха свой подход за решение на тази тема. Няма никъде по-добър формат от това да седнем на една маса и да видим какви стъпки трябва да направим заедно напред. Ако не сме в една лодка, всички заедно по темата, разединението не ни прави по-силни, а по-слаби", каза той.

Според него е много важно всички партии, не само управляващите, да имат общ подход по македонската тема. Премиерът очаква такъв широк консенсус да бъде постигнат на КСНС. Той подчерта, че за отпадане на бъгларското вето може да се говори само след като външно министерство представи последните резултати на прогреса по българските изисквания към Македония, заложени в рамковата позиция.

Кирил Петков е на мнение, че ако има офис към омбудсмана или някакъв друг тип институция, която да следи за езика на омразата срещу българите в Северна Македония, и ако може даже хора в тази комисията да са от българската общност, то това би било позитивен знак за всички. Петков предстои да се срещне с македонския си колега Димитър Ковачевски. 

"Нагласата, с която ще се срещна с колегата от Северна Македония е, че е много важно конструктивния диалог, който имахме досега да продължи. Въпреки че има много сили от двете страни на границата, които се опитват да изкарат диалога от конструктивния тон, ние да не се разклащаме на база различните провокации", заяви министър-председателят.

Папа Франциск благослови работата на правителството

"Беше наистина много истинска среща и папа Франциск каза няколко неща, които биха ми били много полезни в следващите дни. Първото, което каза е, че корупцията е болест и, че младите политици са начинът да се изтръгне тази болест. Папа Франциск поздрави правителството ни, че сме си поставили като главна цел изтръгването на тази болест", каза Кирил Петков.

Втората препоръка на Папата към Петков е била, че когато има безпрецедентна световна криза и инфлацията се вдига в целия свят, е важно да се обясни на хората, че има икономически фактори, които не са само функция само на правителството.

"Ясно ме посъветва, че ако се борим едновременно с най-корумпираните в България и с вражески сили от чужди страни – двете борби се водят едновременно много трудно. Като цяло благослови нашата работа и каза, че пътят е правилен", заяви премиерът Кирил Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

3

AntiZ

23.05 2022 в 17:42

Пудел, прост си, затова не знаеш! Един чуден папа, Йоан Павел II, е*а мамата на простия руснак и сринА социализЪма! Поляк беше! И един актьор, Рейгън му викаха. Тоже велик! А Кирчо е чуден, щото не е прост!Сещаш ли се?