''Не е решение на НС дали да даваме още оръжия на Украйна. В момента не можем да доставим друго въоръжение''

OFFNews 20 февруари 2023 в 17:54 5235 15

Димитър Стоянов в парламента

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Димитър Стоянов в парламента

Експертизата е в Министерството на отбраната. Не е решение на парламента дали да даваме още оръжия на Украйна. Ако Българската армия няма такава възможност, няма как да бъдат предоставени. (...) Възможностите ни в момента са такива, че не можем да доставим друго въоръжение.

Това заяви пред bTV служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Той поясни, че шест от седемте точки в решението на Народното събрание за изпращане на военно-техническа помощ на Украйна, са изпълнени.

"Седмата точка е тази за обновяване на нашите запаси с боеприпаси, което трябва да стане заедно с публичните предприятия. Работим активно в тази посока и очаквам, че тази точка ще бъде изпълнена до съставянето на следващия парламент", каза Стоянов. 

Министърът на отбраната е на мнение, че България е дала това, което ѝ е било възможно да отдели, като същевременно е изпълнила исканията на Украйна. Димитър Стоянов определи като "абсолютно манипулативни" твърденията, че България изпраща войски в Украйна. Той обясни, че държавата ще изпрати инструктори в Германия и Полша, които ще инструктират украински военнослужещи, намиращи се на територията на двете държави.

Министърът твърди, че кабинетът "Петков" е закъснял със сключването на т.нар. "триъгълни сделки" със западни страни, които да ни предоставят модерно оръжие, което да бъде изпратено в Украйна:

"Тези триъгълни сделки са се реализирали още през март, април. Сега водим разговори с един наш съюзник, но за съжаление, те се преориентираха в посока тази техника да бъде предоставена директно на Украйна. Казват ни, че сме закъснели, защото предходното редовно правителство предостави само хуманитарна помощ на Украйна."

Стоянов каза, че засега оставаме със старото си въоръжение, което "поддържаме в добра форма", докато Българската армия не бъде модернизирана. "Неслучайно толкова време говорим за тази модернизация и нашите съюзници говорят за 2% от БВП за отбрана. Ние ще говорим за 2,5 дори 3%. Дали това е възможно ще отговорят нашите финансисти от МО", заяви той.  

Министърът на отбраната отговори на призива на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов България да изпрати на Украйна ракети С-200, които да бъдат заменени със съвременно въоръжение:

"Гледам някои политически лидери говорят: "Дайте С-200 за съвременно въоръжение". Питайте ги  - с какво ще бъдат заместени и кога?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

15

6екеr4о

21.02 2023 в 10:55

На неуважавания Ордьовър, който пак се прави на умен, следва да се припомни, че българските интереси преди ВСВ са били "сготвени" от членовете на самата Антанта!
На България не е било предлагано нищо или това, което е било предлагано е било напълно неприемливо...
Цар Борис, Царство му Небесно, тръгва по трънливия път, който в крайна сметка ни довежда до СъвеЦка власт, от която и до днес не можем да се отървем...

2550

14

alfakentavur

21.02 2023 в 09:09

Смешника ордьовър, айде смени плочата бе. Това и 100 пъти да го напишеш полза никаква.

На 24.02.2022 г. рашистката армия влезе в Украйна за по заповед на Путлер за "специална военна операция за денацификация и демилитаризация".
Влез с парадни униформи и с части за борба с безредици - очевидно очаквайки "за три дни" да е в Киев.

ЕДНА ГОДИНА по-късно орките са зациклили на 15% от Украйна и от половин година не мърдат с повече от няколко метра.
ОТДАВНА никой рашист от Кремъл не говори за нацисти и прочие глупости.

Това на какво ти прилича?

723

13

user4eto

21.02 2023 в 09:03

Кръгли ******. Или престъпни продажници, работещи за вражеска страна.

Като гледам фашистката снимка, е по-скоро второто.

706

12

order

21.02 2023 в 07:45

Да припомнин - На 13.12.1941 г. Българският Парламент обявява война на САЩ и Англия, пак с овации и аплодисменти. И всички знаем какъв е резултатът за България...
Три пъти „УРА" в НС... три КАТАСТРОФИ!
Колко ли пъти Бг ще настъпва една и съща мотика и винаги ще бъде от къде страната на булката!

1915

11

Читателка

21.02 2023 в 07:14

Този човек чел ли е конситтуцията?? Що дири в това министерство??

4738

10

Того

21.02 2023 в 06:04

Боже, смили се над българите и почисти България от управляващите предатели!

2073

9

Johnny B Goode

21.02 2023 в 01:48

Като гледам резидента и гълъбарника му, се сещам за лафа, че когато Господ раздавал акъл, военните били на учение.
Той спрял да ги чака на моста за да им даде и на тях, но те с учебна цел форсирали реката.
Нищоправенето и празноговоренето им е набивано цял живот в кратуните, негодни за нищо освен за закчалка на фуражката.

924

8

Diogen

21.02 2023 в 00:50

Още един глупав фатмак се опитва да разсъждава с оскъдното си сиво вещество. Мунчо свали летвата до земята и сега във властта и в парламента е пълно с тъпоъгълници, които засенчват нискочелите мутри на Боко.

1236

7

БотоксПутю

21.02 2023 в 00:33

Мушморокът Митко СМС-а, мъжката секретарка на Рундю- натовския красноармеец миролюбец, и той се накукушинил като началника си.