Националният съвет на БСП изключи Кирил Добрев от партията

Георги Ангелов 30 декември 2021 в 17:41 3011 0

Снимка Архив

Националният съвет на БСП изключи от партията Кирил Добрев. Той също беше член на ръководния орган. Гласували са общо 170 от 187-членния състав на Националния съвет, "за" - 106 гласа, "против" - 61 гласа, "въздържал се" - 3 гласа, съобщиха от партията.

В мотивите, с които се изискваше наказанието на Добрев, е записано, че за изключване настояват 60 членове на БСП, младежката организация на Елин Пелин, Изпълнителното бюро (състоящо се от трима души) на партийна организация в Омуртаг, РС на БСП „Вл. Варненчик“ – Варна, както и от ОБС на БСП – Долни Чифлик. Сред прегрешенията на Добрев, така както са записани в мотивите, са: „уронване доброто име на партията“, „злепоставяне на членове на Изпълнителното бюро на НС на БСП“, „клевети и обиди“, „участие в организирането на шумни протести пред централата на партията преди провеждане на заседания на НС на БСП“, „задкулисното организиране на подписка за свикване на заседание на 50-я Конгрес на БСП преди президентските избори, без да се спазва установения ред“ и пр.

Доказателствата за нарушенията на Добре се откриват в медийните изяви на Кирил Добрев по повод катастрофалното представяне на БСП на трите парламентарни избори през 2021 г., критиките му към тясното ръководство на партията за настоящото състояние на БСП, за загубата, в рамките на една година, на повече от 700 000 избиратели и пр. и пр., посочват от пресцентъра.

Зад Добрев застанаха градската организация на БСП в София и няколко знакови личности. ”В БСП се действа по сталинистки. Явно на Корнелия Нинова демокрацията ѝ идва прекалено много. Всичко това води до разпад”, заяви Антон Кутев пред BGonAir по повод отстраняването. „Добрев явно работи прекалено много за избирането на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент. Очаквам аз да съм следващият изключен от партията“, заяви на свой ред Костадин Паскалев. „Който говори срещу ръководството на БСП, явно трябва да бъде наказван. Всичко това няма да ни доведе до нищо добро“, заяви бившият транспортен министър от „столетницата“ Петър Мутафчиев. Добрев получи подкрепа и от кмета на Самоков Владимир Георгиев и "русофила" проф. Светлана Шаренкова. „БСП върви към еднолично управление. Решението за Кирил Добрев се взима или на подпис, или по телефон. Доста хора не знаеха за него. Тук има налагане на лична воля на председателя в оставка Корнелия Нинова. Няма никакви доказателства за обвиненията към него“, заяви в пред Нова Шаренкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови