Националният план за приемане на еврото ще бъде гласуван в НС

OFFNews 09 май 2022 в 17:45 2426 0

Започва извънреден коалиционен съвет за въвеждането на еврото. 

Преди около час вицепремиерът Асен Василев свика съвета в Министерството на финансите. На срещата ще се обсъждат и антикризисните мерки на кабинета.

Националният план за въвеждане на еврото беше включен като точка в дневния ред на последното заседание на Министерски съвет, но отпадна след остро възражение на председателя на Бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН. В четвъртък Каримански поиска Планът да се обсъжда първо в Народното събрание, а едва след това да влиза в МС. По думите му това е част от обещанието, заложено в коалиционното споразумение, че еврото ще се въведе, но след широка информационна кампания.

Днешната среща ще води Василев в отсъствието на премиера Кирил Петков, който е на посещение в САЩ.

Преди началото на коалиционния съвет Владислав Панев от "Демократична България" заяви, че обсъждането е "първа стъпка" от приемането на Плана. Той заяви, че "не е толкова важно" той да се обсъжда и в НС. По думите му сегашният формат е "една добра крачка".

Панев заяви, че България може и да не успее да покрие критериите за приемане на еврото.

Ивайло Мирчев от ДБ допълни, че страната вече е много закъсняла с влизането в еврозоната. Той допълни, че България е трябвало да приеме еврото още през 2009 г.

Искрен Митев от ПП съобщи, че най-вероятно след коалиционния съвет ще бъде взето решението Националният план първо да се гласува в парламента, а след това ще бъде приет и от правителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови