Най-ниска избирателна активност в един от столичните райони, най-висока - в Перник

OFFNews 26 май 2019 в 15:44 7151 0

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Към 12:30 ч избирателната активност в цялата страна е 15,47%, като общо 992 896 души са упражнили правото си на глас, съобщи ЦИК.

Най-високата активност е отчетена в Перник - 22,21%, а най-ниската - в Районна избирателна комисия (РИК) 24 в София - 11,01%. С малко по-висока активност е Пловдив с 11,28%. 

В сравнение с 2014 г., когато активността към този момент на деня е била 19,05%, средната активност е по-ниска с почти 4%. Средната активност за София област е 17,35%, като в РИК 23 избирателната активност е 15,17%, а в РИК 25 - 12,74%. 

Машинното гласуване е преустановено или не е започнато изобщо в общо 10 секции, което представлява по-малко от 1% от общия брой машини, подчерта говорителят на ЦИК Александър Ангелов

Спрените машини се намират в следните избирателни райони: по една във Видин, Кърджали, Кюстендил, Перник и РИК 26, и по две в Сливен и РИК 24. Към момента има подаден сигнал и за неработеща машина на територията на Шумен. Най-честите проблеми са затруднения със стартиране на машината, както и технически проблеми при разпечатването на разписките.

Към ЦИК са подадени общо 71 сигнала за нарушение, сред които 45 по отношение организацията на изборите и упражняване на изборните права; 11 за нарушаване на предизборната кампания; 11 за машинното гласуване; 1 сигнал, свързан със съобщаването на лични данни на глас от член на СИК при попълването в избирателния списък.

От ЦИК подчертаха, че за разлика от сънародниците си в чужбина, гражданите на територията на страната могат да гласуват само в секцията си по постоянен адрес, освен ако не са подали заявление да гласуват по настоящ адрес в срок до 11 май 2019 г.

Ангелов още подчерта, че машинното гласуване може да бъде упражнено само в секцията, в която е разпределен гласоподавателят. Той няма възможност да поиска да гласува в съседна секция, за да се възползва от машинния вот. Секциите, в които да бъдат разположени машини, бяха избрани на случаен принцип.

От ЦИК съобщиха още, че към момента са установени нарушения за обявяване на социологически проучвания от страна на три медии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови