Най-авторитетното списание в Скопие предложи федерация между България и Македония

Юлиуш Висожински 14 май 2018 в 18:54 22713 3

Федерация с България за членство в НАТО и ЕС - с това заглавие излезе на корицата си "Фокус", най-авторитетното македонско политическо седмично списание.

Автор на предложението е Ристе Люботенски - доктор по политически науки и някогашен съветник на първия президент на Македония Киро Глигоров. 

На този етап вероятно чудна, но и полезна може да е идеята да се разговаря и договаря създаването на форма на федерация между Република България и Република Македония - като начин, по който Македония безпрепятствено да се интегрира в евроатлантическите структури, предлага Люботенски.

Според него, главните фактори за реализацията на подобна идея са "тези, които вземат ключовите решения в Европа и региона".

Засега предложението на някогашния съветник на президента Глигоров не се дискутира толкова ожесточено в македонските медии.

Най-смело реагира телевизия "Стар" в Щип - медията посвети едночасово дискусионно предаване на концепцията за федерация с България.

Въпросът към зрителите беше "Възможно ли е чрез федерация с България да заобиколим Гърция и нейните блокирания (заради спора за името - б.р.)?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

15.05 2018 в 03:30

Не са те проблемът. Има начин да млъкнат.
Ние няма да се оправим със шиптарите в западната Македония. Повервай ми.
И нито скинарите, нито ченгетата могат да решат въпроса. Нито даже обединените агитки на Левски и ЦСКА.
Сам наполовина съм от Струга, и знам че нямам работа там, преди да ми върнат камуфлажа и автомата. Каквото и да говори улавата ялова пенсионерка меркел.

13214

2

XR4

15.05 2018 в 00:44

Не само идея.Това е единствения възможен начин-политически, финансово, административно, фискално и т.н. и т.н. Това на практика означава мирно обединение(съединение, аншлус).И точно тука е препъни камъка освен, че няма да ни стигнат силите(особено с настоящия политически и икономически "елит")-как биха погледнали на това нашите "братя" гърците и най-вече сърбите! Заслужава ли си още една патаклама с всичките последствия от това? Айде нЕма нужда! Тоя мач вече сме го играли...няколко пъти.

23293

1

Стефан

14.05 2018 в 22:05

Хм. Че кво - идея!
Даже щеше да е много хубава, ако бяхме богата и силна държава.
А на днешното ни дередже, това ще ни дойде таралеж в гащите.