Надпис 'Комунизмът е престъпен' на всички училища, университети и административни сгради предлага ГЕРБ

Йорданка Веселинова 30 ноември 2022 в 12:11 4696 9

Архив

Снимка БГНЕС/ВЛАДИСЛАВА ГРИГОРОВА

Президентството

На всички училища, университети и административни сгради да пише, че комунизмът е престъпен. Тази идея е заложена в законопроекта за промени в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Текстовете са внесени преди два дни от Румен Христов, Даниел Митов, Екатерина Захариева и група народни представители от ГЕРБ-СДС.

В законопроекта е заложено, че надписът "Комунистическият режим в България (09.09.1944 - 10.11.1989 г.) и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то Народно събрание" трябва да бъде поставен на фасадите на всички сгради, в които се помещават държавни органи, териториалните им звена, органите на местно самоуправление, културни институции, образователни центрове, училища и университети.

От ГЕРБ предлагат още премахването на всички символи на комунизма, като при неизпълнение на разпоредбите се предлага глоба в размер на една брутна работна заплата. При повторно нарушение глобата е двойна. Ако законопроектът бъде приет, то за изпълнението на поставените разпоредби ще има един месец гратисен период.

В средата на месеца "Демократична България" също внесе законопроект за изменение на закона. В тяхната версия се предлага да се махнат всички комунистически паметници и символи на територията на страната. Паметниците, които не могат да бъдат преместени незабавно или представляват паметник-костница, следва да бъдат обозначени с табела със следния надпис:

"Комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довел страната до национална катастрофа, и дейността на Българската комунистическа партия са обявени за престъпни със закон, приет от 38-ото Народно събрание."

Ако табела не бъде поставена, то съответният областен управител следва незабавно да отстрани паметниците. Предвидена е и глоба за длъжностните лица в размер от 500 лева до 3000 лева. 

Двата законопроекта следва да бъдат гледани на първо четене в правна комисия. Текстовете не са в дневния ред на комисията за тази седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

10

Нели Стоименова

02.12 2022 в 11:17

Да разкарат МОЧА, вместо да си правят ПР!

705

9

Деспин Митрев

01.12 2022 в 00:24

Иван, едното не пречи на другото! В случая става малко като в приказката - "колкото по-късно, толкова по-мръсно", но за това са си виновни червените терористи.

1730

7

Ivan

30.11 2022 в 14:14

Подписал съм петицията за премахване на МОЧА и подобните нему обидни за България символи на Съветската/Руската окупация и унижение на България. Но по-идиотско предложение от това-не съм срещал никога! Преди да сложиш надпис-първо образовай децата, като им раскажеш какво е представлявала БКП от момента на създаване, до мимикрията и пред 1989 год. Как е управлявала страната през всичките години, когато и преди и след това е била на власт! Какви са резултатите от това управление-икономически, политически и морални. Па тогава децата сами ще слагат забранителни табели. ГЕРБ, БКП-то на БСП-то, се гаври с историческата памет на нацията! Идиоти!

5827

6

pisnamiotmutri

30.11 2022 в 14:10

ГЕРБ с отчаяни опити да се разграничат от БСП след поредната съвместна работа срещу демокрацията. Лицемерно е да рушиш демокрацията и да говориш срещу комунизъм. Но те са такива - нечистоплътни зависими свине. Нямат морал.

726

4

Кариерен

30.11 2022 в 13:54

Това наистина е най-важният и най-актуален проблем на българите! Това, че нямаме редовно правителство, бюджет за 2023 г., че имаме огромна корупция, липса на върховенство на закона, инфлация и т.н, няма никакво значение за нашите "народни избраници"! Всичките са "маскари" и това от времето на А. Константинов не се е променило и на йота!

2099

1

Mateevk

30.11 2022 в 13:18

Преместете паметниците, ако ви стиска или променете символиката им, ако знаете как или ако и за това ви стиска, но не слагайте табели, защото никой не ги чете! Това е отбиване на номер!