Надежда Йорданова: Побъркана държава е, когато органите си говорят чрез престрелки по медиите

OFFNews 11 февруари 2022 в 21:42 2440 0

Побъркана държава е най-краткото определение за държава, в която държавни органи си комуникират чрез престрелки през медиите и пресконференции. Това вреди на всички, защото руши държавността, заяви правосъдният министър Надежда Йорданова пред БНТ.

Поводът за думите й са отношенията между премиера Кирил Петков и главния прокурор Иван Гешев от последната седмица.

Но според Йорданова не може да се говори за война на институциите, а за война срещу "завладяната държава", която води обществото и управляващото мнозинство. А победата ще е налице, когато в обществото се увеличи усещането за справедливост. Тя декларира решимостта на правителството да започне необратимия процес за възвръщане на усещането на справедливост. Първата стъпка е смяната на главния прокурор.

Правосъдният министър ще изчака решението на КС да бъде обнародвано в "Държавен вестник" и веднага ще сезира Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване на Гешев. Тя обяви още, че не приема тезата за обречеността и на тази процедура, защото "ВСС този път ще бъде длъжен да разгледа аргументите по същество, да мотивира по същество решенията си".

Според Надежда Йорданова промените в законите и Конституцията, които трябва да направят факт съдебната реформа, трябва да вървят успоредно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови