Над половината психиатрии у нас са в критично състояние

OFFNews 06 февруари 2019 в 15:27 2615 0

Половината от психиатричните болници са в критично състояние. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев след заседанието на Министерския съвет. 

„Днес представих пред членовете на правителството доклад за състоянието на психиатричната помощ у нас и разчет за необходимите средства за ремонт и оборудване на 12-те държавни психиатрични болници, 12-те центрове за психично здраве и 22 психиатрични отделения, разкрити към лечебни заведения за болнична помощ. Анализът показва, че над 50% от структурите за оказване на психиатрична помощ са в критично състояние. Имам подкрепата на правителството спешно да бъдат предприети мерки за подобряване на техническото им състояние", обяви министърът. 

Приоритетно ще се работи по обявяването на обществените поръчки за ремонти и оборудване на психиатричните структури, като за целта ще бъдат необходими над 10 млн. лв. Успоредно с това министерството ще подготви проект на Решение на Министерски съвет, с който да бъде отпуснат необходимият финансов ресурс, стана ясно от думите на Ананиев.

Ще се търси място за преместване на психиатричното отделение в МБАЛ – Търговище и „Център за психично здраве – София", тъй като инвестицията в ремонтни дейности е нерентабилна в тези случаи. В министерството вече е създадена работна група, която ще прегледа сградите, собственост на ведомството, и ще предложи варианти за управлението им. 

„Паралелно с това, позовавайки се на добрите европейски практики и отправените препоръки, работим по визията как точно трябва да изглежда и да функционира психиатричната помощ в страната, така че да е в услуга на хората, нуждаещи се от адекватно медицинско обслужване", посочи Ананиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови