Обрат: Борисов заговори за техническо и експертно правителство. БСП се била променила

Лидерската среща хариза бъдещ кабинет на БСП, ГЕРБ, ДПС и БВ, но след нови избори

Йорданка Веселинова 20 януари 2023 в 10:45 13691 14

Корнелия Нинова и Бойко Борисов

Снимка БГНЕС

Корнелия Нинова и Бойко Борисов

По време на лидерската среща по инициатива на Корнелия Нинова Бойко Борисов изненадващо заговори за техническо и експертно правителство. Той даде заявка да разговаря с колегите си за промяна на решението на Националния съвет на ГЕРБ, което забранява на партията да влиза в общо управление с левицата.

По думите му БСП се е променила много, а решението на националния орган на партията не следвало да е пречка за формирането на кабинет. Борисов обаче каза, че ново решение на Националния съвет няма да има на този етап. Така стана ясно, че думите му се отнасят за евентуална коалиция, но след предсрочните избори.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова покани Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев в 11 ч. в зала "Изток" на парламента за разговори за третия управленски мандат, който сега е у левицата.

В началото на срещата Корнелия Нинова заяви, че страната се намира в политическа криза, но трябва да се води разговор по важните за България въпроси, осъзнавайки различията между партиите. Тя заяви още, че е изненадана от отсъствието на лидерите на ПП и ДБ. Нинова дори добави, че Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов преди месеци са искали среща с Борисов, а сега бягат от разговор с него.

Тя постави отново и четирите приоритета на левицата - законите по ПВУ, приемане на бюджет за 2023, влизане на България в Шенген и съдебна реформа.

"Ако има желание, ще се намери начин. Ако няма желание, ще се намери причина", заключи Нинова и призова останалите лидери да търсят начин.

"Вие казахте: "ако сте мъже - заповядайте". Вашата покана беше задължаваща", отговори ѝ Бойко Борисов, припомняйки призива на Нинова.

Той заяви, че парламентът работи добре, но не може да се излъчи кабинет заради многото разделителни линии и липса на комуникация. Борисов добави още, че преди няколко месеца целта е била ГЕРБ да се постави в изолация, а сега бившите коалиционни партньори на БСП сега дори не искат да разговарят с тях.

"Ние ще направим всичко възможно, за да лидираме процеса по съдебната реформа", даде заявка Борисов. Думите му обаче противоречат на действията на парламентарната му група.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък е на мнение, че диалог с ултиматуми нямало как да има. Той заяви, че отсъствието на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" показвало, че ще има нови ненужни предсрочни избори.

По думите му диалогът днес обаче може да се превърне в основа за излъчването на редовен кабинет след изборите. Карадайъ също заговори за съдебна реформа, но поиска тя да се случи с промяна в Конституцията.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев пък поиска диалог, за да има работещ кабинет. Той добави, че със срещата днес ДПС, ГЕРБ и БСП са проявили отговорност.

Така Карадайъ и Борисов намекнаха, че коалиция "Рашидов" между ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и "Български възход" може да се превърне в управляващо мнозинство в следващото 49-ото НС. Дали днешната лидерска среща ще постави основите на следващата управляваща коалиция ще стане ясно само след няколко месеца.

В обобщение Нинова заговори, че "моделът ГЕРБ" бил много по-различен и по-опасен от "модела Радев". Тя е на мнение, че парламентарната република се руши. Тя каза, че на този етап не се говори са коалиция, но каза че ако има мнозинство за кабинет, то формулата може да бъде променена - експертно правителство или друго. След срещата Нинова свиква Изпълнителното бюро на партията, което ще реши дали ще има двустранни срещи с ПП и ДБ и как ще продължат опитите с третия мандат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2005

15

Вазов

20.01 2023 в 17:30

Най после се разбраха като мъже Корнела и Боко, ха-ха-ха...

-1395

14

AlexT

20.01 2023 в 15:54

3 ..Изборът е на всички нас ! Помислете и за децата, и внуците си!! МУТРИ, комунисти, путински агенти, ДПС и пеевски,боко, доган , нинова, , ДС другарите !? ТЕ ЛИ ЩЕ бъдат ръководители, управляващите и на вас, и на децата ви, и даже и на внуците ви ? На тях ли ще разчитате и оставяте БЪДЕЩЕТО си !? На тези по- горе !? ..Една озлобена, в критическата, комунистка, готова и с дявола , и с мутрите , и с ДС- ДПС да направи коалиция , за да УПРАВЛЯВА , поне някое министерство !? Мутри и доган , пеевски- за да не влязат в пандиза !? На тези ли ще дадете власт !? Добре го помислете …

75

13

230 млрд баксов

20.01 2023 в 15:54

с БКП напред!!! след 33г. демокрация

-1395

12

AlexT

20.01 2023 в 15:53

2 ..И накрая другарката нинова ) Според нея, като действаш ПРОпутински магнит- т.е ., ние , просто “историко- комунистически’, като бивши крепостни на ссср, трябва да си продължим живуркането с’великия ‘ ссср- и другаря путин , каквото и да прави другарят в кремъл !?…
Е, как тогава да няма съдружие между комунисти, мафия и дс- дпс , типичните ФЕОДАЛНИ партии в България ..Интересите на кримитата, на руските агенти ,а и тези на копейкнците / подвид фракция/ на горните , СЪВПАДАТ !! Но ТОВА НЕ са ИНТЕРЕСИТЕ на НОВА БЪЛГАРИЯ !! И негласуващите , и аполитичните могат да го разберат, не е сложно ..Напред към ЕВРОПА, към бъдеще основано на ЕВРОатлантическите ценности, към ПРОСПЕРИТЕТ и Демокрация, към спазване на ГРАЖДАНСКИТЕ ПРАВА и икономическото БЛАГОДЕНСТВИЕ ,, към модерна, съвременна икономика, …..
ИЛИ към тресавището на МУТРИТЕ, руските агенти, копейкинците ,путинците, ниновците , дс- дпс и пеевско-доган управлението и т.н…!?
Изборът е на всички нас ! Помислете

-1395

11

AlexT

20.01 2023 в 15:51

Какво “съзвездие “ от лидери видяхме днес в НС :) Един масивен, остарял вече мафиот,не искащ да влиза в пандиза , със зъби и нокти ще пази ГЛАВЕН ПРОКУРОР на държава , който го ПАЗИ, брани от години :
Друг един , с ЧАСТНИ НЕЗАКОННИ плаж, ПЪТ, ПРИСТАНИЩЕ, сгради , заграбил ги разбира се – е съгласен ..Пеевски и гешев са пазителите МУ и не само на неговата “невинност” ..И гласът му , този от ДАПАСА , със скромните 4 , ЧЕТИРИ къщи за гости/ дребна работа- за родата му / , е съгласен и говори за КАДРУВАНЕ в Съдебната система, :) Искали лоши партии да СМЕНЯТ един НЕработещ, покриващ ги , със затворени очи и уши, симеоновец- гл. прокурор :..Разбира се, че става ДУМА за КОНТРОЛ, и за БЕЗдействието на този главен симеоновец, прокурор! Е, и когато някой е НЕгоден, НЕГОДНИК, покриващ този и онзи , ТРЯБВА да бъде бетониран, на поста си ?, само защото е полезен за “фамилиите” на МАФИЯТА !? : Това се пропуска , естествено:)
И накрая другарката нинова :) Според нея, ка

-1395

10

AlexT

20.01 2023 в 15:48

2 ..Да се знае ..И не само от нас – нормалните граждани , а и от ДБ и ПП – ръководства …И да започват една предизборна КАМПАНИЯ , НЕ КАТО досегашните три-четири ..!!

-1395

9

AlexT

20.01 2023 в 15:47

Днес в Парламента имаше среща на комуно-феодалните партии /фамилиите- Бонанза,Ал Капоне и Корлеоне / в РЕПУБЛИКА България..
За половин час разбрахме : Няма да има правителство, НО прозвуча и „леката” заплаха – след изборите МОЖЕ и да се “сработим”, приближим и тайно- пак да управляваме – БКП-ДПС-ГЕРБ и дс- разбира се ).. ТОВА НОРМАЛНИТЕ граждани в България НЕ трябва да допуснем, НЕ трябва тези три оартии да имат бъдещо мнозинство и да ни БУТАТ пак в “берово- съветско – мутренското БЕЗВРЕМИЕ “! Това ще закопае България завинаги и задълго ..Мутра с ДС-ДПС и БКП/БСП е най- мръсният, опасен вариант за управление на страната и то в 21-вия век !? Сикаджия, сараите- доган и нинова- отдалечаваща ни от ЕВРОПА ,от НОВА ЕВРОПА , ГЕОстратегически набутваща ни отново в сферата на Империята на ЗЛОТО , е най- ЛОШОТО , което може да ни се случи !! Мафия + комунисти- путинци + ДПС-ДС – мнозинство , е краят на Нова България!!
Да се знае ..И не само от нас – нормалните граждани , а и

5827

8

pisnamiotmutri

20.01 2023 в 14:27

Зарков и Божанков ги няма. Определено БСП е променено, а ДПС е предвидимият партньор, който 12 години не навреди с нищо. Време е за коалиция и ако има такава, значи Радев е бил предупреден. Въпреки, че аз очаквам нищо да не се получи, пак хранят кучетата предизборно.

-1650

7

ob1

20.01 2023 в 13:07

Сго-дих-ме-се! Сго-дих-ме-се!
Що бе, човек, виж само колко влюбено я гледа м'баце :)
 
X

Да помогнем на украинските деца!