На първо четене: Военните ще получават 30% по-високи възнаграждения от 2025

Кристина Минчева 19 април 2024 в 10:36 810 0

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Българските военни ще получават по-високи възнаграждения от следващата година, гласува парламентът днес. Промените ще станат факт с изменение в Закона за отбраната и въоръжените сили, което беше гласувано на първо четене и подкрепено с пълно мнозинство от 195 гласа "за".

Предвижда се от 1 януари 2025 г. българските военнослужещи да получават с 30% по-високи възнаграждения. В новите текстове е записано, че базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност се определя въз основа на средната работна заплата за второто тримесечие на предходната година спрямо официалните данни на НСИ.

Например, възнаграждението за най-нисшата длъжност редник/матрос 1 клас с приетото на едно от последните заседания на МС на кабинета Денков увеличение от 10% за 2024 г. възлиза на общо 1555 лв. (105 лв. за звание и 1450 за длъжност). При приемане на законопроекта това възнаграждение ще възлиза на 2210 лв. (105 лв. за звание и 2105 лв. за длъжност). Така от 01.01.2025г. общото възнаграждение за най-нисшата длъжност за военнослужещ ще бъде равно на средната заплата за страната. 

"Създаването на този механизъм ще даде предвидимост и сигурност на военнослужещите и нужната мотивация да се избере военната кариера", се отбелязва в доклада на комисията по отбрана.

В доклада е отбелязано още, че с приемането на законопроекта ще се постигне намаляване на съществуващите дефицити от отбранителни способности, особено в направление привличане и задържане на човешки ресурс в системата; повишаване привлекателността на военната професия; подобряване на заплащане на хората в отбраната с цел конкурентност на пазара на труда; механизъм за индексация, която да е социално поносима и да отразява реалното ниво на заплащане в страната; предвидимост на разходите за отбрана в Закона за държавния бюджет за следващата календарна година.

По време на дебатите председателят на комисията в отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ обясни, че некомплектът на армията расте много бързо в последните години и затова се наложило да се вземат "аварийни мерки". Гаджев каза още, че един от основните мотиви за изтичането на кадри от армията е търсенето на по-добро възнаграждение. 

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ отбеляза, че е време обществото да обърне повече внимание на българската армия не само по отношение на заплатите, а по оборудването и въоръжението. 

"Когато български военни отидат на мисия, често си купуват част от оборудването от риболовни магазини. Това трябва да се промени и да направим всичко възможно да използват адекватна и модерна техника", каза Мирчев от трибуната в пленарна зала. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки