На първо четене: Увеличиха акциза не само на бездимните цигари, но и на наливната бира

OFFNews Последна промяна на 18 юли 2018 в 11:21 7896 4

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за акцизите и данъчните складове, с който се вдигат акцизите не само на бездимите цигари, но и на наливната бира. 

Законопроектът е предложен от председателя на парламентарната комисия по финанси Стоянова и беше приет със 101 гласа за (ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля") и 63 против (БСП и ДПС).

Текстовете, които бяха приети днес, ще претърпят промени преди окончателното им приемане. Първоначалния законопроект се предвижда „нагреваемите тютюневи изделия“, по-известни като бездимни цигари, да се облагат с акциз, равен на този на цигарите. След острата реакция срещу предложението и намесата на премиера Бойко Борисов, който дори посика проектът да бъде изтеглен, но това не стана, мнозинството в парламента се споразумя ставката да не се увеличава толкова много. Между двете четения това ще се промени и акцизът на тези цигари няма да е 100%, а 40% на останалите.

Мотивът за увеличението е, че така ще влязат нови средства в бюджета. По време на дебатите от ДПС разкритикуваха решението за промяна в акцизите в средата на годината, а не в края й, когато се приема дюджета за догодина. Социалистите пък определят промените като лобистки.

В момента акцизът за кутия електронни цигари е 0,93 лв, а с увеличение с 40% ще стане 1,43 лв. Първоначалното предложение предвиждаше акцизът да бъде 3,54 лв. за кутия. 

По време на обсъжданията в основен спор се превърна това дали бездимните цигари са по-малко вредни от обикновените или не. 

"Няма да се спирам на здравния аспект на проблема, защото Световната здравна организация ясно и категорично казва, че те са вредни и трябва да се облагат. Ще се спра на бюджетния аспект - има изчисления, че за една година при тази разлика в цените, 2.60 лева на кутия, се губят около 32 млн. лева", пресметна Стоянова.

И наливната бира ще поскъпне. Проектът на Менда Стоянова предвижда на бутилките бира над 5 литра вече да се слага бандерол.

"Тук става дума и за бирата. Защо посягате и на това удоволствие на българските граждани? Защо посягате на бирата, госпожо Стоянова, защо ГЕРБ ви подкрепя в това начинание? Не знам дали е писан от вас този законопроект", обяви от трибуната депутатът от БСП Драгомир Стойнев, но въпросите му останаха без отговор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8753

4

Кинджо

18.07 2018 в 14:16

Господи колко мъка има по този свят, господи!

11866

3

кумчо вълчо

18.07 2018 в 13:40

ЕЕЕЕeeee, да ви е.ба майката! Прекалихте!

14607

2

случайно прочетох

18.07 2018 в 12:40

След второ четене-сбогом на правителството!

8014

1

bay vi onq

18.07 2018 в 11:44

"Правителство, което повиши цената на бирата, неминуемо пада от власт." — Ярослав Хашек