На първо четене: Служителите от агенцията по рибарство ще могат да арестуват

OFFNews Последна промяна на 22 май 2018 в 14:44 3485 0

Депутатите одобриха на служителите от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) да бъдат дадени полицейски правомощия. 

Народните представители приеха на първо четене промени в Закона за рибарството и аквакултурите. Текстовете са внесени от Иван Миховски и други депутати от ГЕРБ.

Измененията предвиждат служителите на агенцията по рибарство да могат да арестуват нарушители, да използват записващи и заснемащи технически средства, да използват моторни превозни средства със специален режим на движение, както и физическа сила и помощни средства след предупреждение.

Промените в Закона за рибарството и аквакултурите предвиждат още затвор и солени глоби за бракониерите. При улов на риба и използване на динамит глобите да са между 10 000 и 15 000 лв. - в зависимост дали е първо провинение или рецидив.

Предложението предвижда още 5% от прихода на риболовните магазини от продажба на риболовни билети да отиват за зарибяване. 

Законопроектът предизвика остри критики по време на дебати в пленарната зала. От БСП обявиха, че имат възражения по почти всички текстове и има много неясноти, които трябва да бъдат изчистени. Управляващите призоваха промените все пак да бъдат подкрепени. 

"Целим да повишим контрола,защото всички ни басейни търпят загуби от набезите на бракониерите", обясни един от вносителите на промените - Иван Вълков от ГЕРБ.

Вносителите обявиха, че са готови да прецизират текстовете между първо и второ четене.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !