На първо четене: Парламентът улесни трудовата миграция

Йорданка Веселинова 23 декември 2022 в 19:01 2993 0

Архив

Снимка Pixabay

Законопроектът е внесен от "Демократична България"

Със 122 гласа "за", 34 "против" и 2 "въздържал се" парламентът прие на първо четене промените в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.

В законопроекта, внесен от "Демократична България", се предлага улесняване на достъпа до пазара на труда в страната на висококвалифицирани специалисти - граждани на страни извън ЕС в условията на динамични миграционни процеси, демографски предизвикателства и променен пазар на труда.

С промените се разширява приложението на „Синята карта на ЕС“ и се облекчава недостигът на работна сила.

От Министерството на труда и социалната политика в комисия се обявиха срещу промените, защото в текстовете имало  процедурни и технически недостатъци, няма таблица за съответствие с европейското право, както и имало изменения, които не отговарят на европейска директива. От МТСП са на мнение, че с промените се въвеждат съществени изменения в законодателството, като най-много те са в Закона за чужденците.

Формацията на Костадин Костадинов се опита да бойкотира проектозакона. През деня на няколко пъти от "Възраждане" опитаха да отложат точката, а когато се стигна до нея, поискаха 30-минутна почивка. След края ѝ взаимно си правеха реплики. Според парламентарната група законопроектът бил заплаха за националната сигурност, защото в него се давала възможност на бежанците от Украйна да работят у нас и това щяло да остави българите без работа. Бе поискан и максимано най-дългият срок за предложения между двете четения - 21 дни, но предложението не бе прието.

Даниел Лорер от ПП цитира изследване, според което на българските работодатели им липсват 200 хил. работещи. "Съпротивата срещу този законопроект е съпротива срещу икономическия растеж на България", заключи той.

Така, само няколко часа преди Бъдни вечер, приключи последното пленарно заседание на парламента за тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови