На първо четене: Добавката за хора с увреждания ще зависи от работоспособността или степента на увреждането

OFFNews 06 юли 2018 в 12:12 1978 0

Почти единодушно депутатите подкрепиха на първо четене измененията в Закона за интеграцията на хората с увреждания.

Промените предвиждат месечната добавка за социална интеграция да се предоставя в зависимост от степента на намалена работоспособност или вида и степента на увреждането.

До разглеждането на промените се стигна, след като Върховният административен съд отмени уеднаквяването на размера на добавките на хората с увреждания.

Депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова уточни, че към момента малко над половин милион души с увреждания получават месечни добавки за социална интеграция, от които над 10 хиляди са деца.

Според народния представител от БСП Михаил Христов измененията няма да решат проблемите на хората с увреждания. "Един човек със 100% увреждане взима около 250-260 лева пенсия с добавките. Прагът на бедност в България е 321 лева", заяви той. 

"Целта на интеграционните добавки е не да осигурят доходи за преживяване. Целта е да им дадат възможност за интегриране в обществото, да допълнят своите доходи от труд или доходите от заместващи доходи от труд – така наречените "инвалидни пенсии", посочи председателят на социалната комисия Хасан Адемов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!