На изпроводяк служебният кабинет предложи на създателя си още назначения

МС предлага главния си секретар Красимир Божанов за посланик в Словения, а зам.-министър Костадин Коджабашев - за Ватикана, Мая Добрева - за Молдова

OFFNews 02 април 2023 в 09:19 5525 0

Радев

Снимка БГНЕС

МС предлага Румен Радев да издаде укази за още две посланически назначения.

Редица предложения за назначения отправи служебния кабинет, назначен от Румен Радев, към президента в последния възможен момент от съществуването си. След сегашния външен министър Николай Милков, предложен за представител на България в НАТО, на бял свят излязоха още няколко назначения.

Служебното правителство предлага сегашния главен секретар на Министерския съвет Красимир Божанов за посланик на България в Словения. Това се разбира от решение на МС от 31 март, публикувано в системата за правна информация.

С решението правителството предлага на президента Радев да издаде указ за освобождаването на Младен Червеняков от длъжността извънреден и пълномощен посланик на България в Словения, както и указ, с който назначава на негово място Красимир Божанов.

Красимир Божанов е завършил право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". В продължение на 12 г. е работил в МВнР. Изпълнявал е длъжности в дирекциите "Международно право" и "Правна", която оглавява в продължение на 4 г., заема и дипломатическа длъжност в Постоянното представителство на Република България към Съвета на Европа в Страсбург, Франция. Притежава дипломатически ранг "съветник" от 2012 г.

От 2016 г. е шеф на дирекция "Модернизация на администрацията" в Министерския съвет. От 2021 г. изпълнява функциите на главен секретар на МС. Председателствал е различни формати в областта на публичната администрация по време на Българското председателство на Европейския съюз.

Друго предложение на служебния кабинет е за зам.-министъра на външните работи Костадин Коджабашев - за посланик на България във Ватикана. Решението също е от 31 март, носи подписите на премиера Гълъб Донев и на главния секретар Красимир Божанов и отново е качено в системата за правна информация.

С него се предлага на президента на издаде указ, с който освобождава Богдан Паташев от длъжността извънреден и пълномощен посланик на България при Светия престол и при Суверенния военен хоспиталиерен орден на Св. Йоан от Йерусалим, Родос и Малта, както и да издаде указ за назначаването на Коджабашев.

Костадин Коджабашев е роден на 5 март 1962 г. в Смолян.

През 1989 г. постъпва в МВнР, където работи като експерт в отдел "Латинска Америка" и управление "Международни организации", началник отдел "Латинска Америка" в управление "Азия, Африка, Латинска Америка и Австралия", зам.-началник и и. д. началник на управление "НАТО и въпроси на сиryрността", началник отдел "Латинска Америка" в дирекция "Америка".

През годините Костадин Коджабашев заема постовете аташе в посолството ни Лагос, Нигерия; трети и втори секретар в посолството в Хараре, Зимбабве; първи секретар и съветник в посолството ни в Рим, Италия, както и зам.-ръководител на мисията; съветник и пълномощен министър в дипломатическата ни мисия в Мадрид, Кралство Испания, и зам.-ръководител на мисията.

От 2009 до 2012 г. е назначен като генерален консул на България във Валенсия, Кралство Испания, след това до 2016 г. заема поста извънреден и пълномощен посланик на България в Кралство Испания и Княжество Андора.

От края на 2016 г. до началото на 2019 г. е генерален директор на Генерална дирекция "Двустранни отношения" в МВнР.

До момента е бил извънреден и пълномощен посланик на България в Украйна. Назначен е за служебен зам.-министър на външните работи в служебното правителство на президента на България с министър-председател Гълъб Донев.

Мая Добрева е предложена за посланик на България в Молдова с решение от 31 март. МС предлага на президента да издаде указ, с който освобождава Евгени Стойчев от длъжността на извънреден и пълномощен посланик на България в Молдова, със седалище в столицата Кишинев, както и указ за назначаването на Мая Добрева.

Мая Добрева е родена на 6 май 1961 г. в Кърджали. Магистър e по икономика с втора специалност - магистър по Управление на труда. Работи в МВнР от ноември 1991 г. През годините има специализации в различни държави, като Великобритания, Швейцария, САЩ, Южна Корея, Финландия.

Към момента Добрева е генерален директор "Политически въпроси", като отговаря за Общата външна политика и политика за сигурност на Европейския съюз, за Общата политика за сигурност и отбрана, противодействието на хибридни заплахи и санкционни режими, за Политиката за сигурност – НАТО, ОССЕ, и регионална сигурност, контрола на въоръженията и неразпространение, хоризонтални компетенции по отношение на въпроси, свързани с Общата външна политика на ЕС, отношения с трети страни, които не са членки на ЕС и НАТО.

Мая Добрева е заемала през годините следните позиции на задгранични мандати:

1997-2001 г. – Канада – заместник-ръководител на мисия и консул;

2004-2006 г. – Беларус – пълномощен министър, временно управляващ;

2009-2013 г. – Черна гора - извънреден и пълномощен посланик;

2016-2020 г. – Кралство Белгия – извънреден и пълномощен посланик, акредитиран и за Великото херцогство Люксембург.

В Централното управление на МВнР Мая Добрева е била началник на Управление „Външноикономическа политика” (1992-1997 г.), директор на дирекция „Европа II“ – двустранни отношения със страните - членки на ЕС, НАТО, ЕФТА (2001-2004), директор на дирекция „Европа III“ - двустранни отношения с Русия, Украйна, Беларус, Молдова, Южен Кавказ, Централна Азия (2007-2009), директор на дирекция „Югоизточна Европа“ – страните от Западните Балкани, Румъния, Гърция, Турция, Кипър (2013 – 2016), и.д. постоянен секретар на МВнР (2014-2015 г., съвместяване в качеството ѝ на директор на дирекция „ЮИЕ“), и.д. генерален директор „Двустранни отношения“ и и.д. генерален директор „Европейски въпроси“ през 2021-2022 г. (съвместяване в качеството ѝ на генерален директор „Политически въпроси“). През 2021 г. е била ръководител на работната група в МВнР по евакуацията от Афганистан, а през 2022 г. - ръководител на работната група в МВнР по Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови