На 31 евро пада таксата за прелитане над България

OFFNews 10 юни 2015 в 13:17 1786 0

Базовата таксова единица „прелитане” над България ще бъде намалена от 37,53 евро на 30,99 евро.

Това реши правителството днес с промени в Наредбата за таксите за използване на летищата за обществено ползване и за аеронавигационно обслужване в Република България.

Очакваният ефект от понижаването на таксата е осигуряване на достатъчно приходи за финансиране на дейността по предоставяне на аеронавигационно обслужване, като същевременно с това се повишава конкурентноспособността на обслужваното въздушно пространство, съобщават от правителствената пресслужба.

Променя се и лихвеният процент за просрочено плащане на таксите за аеронавигационно обслужване при прелитане във въздушното пространство на страната от 10,24 на 10,30. По този начин ще се запазят стимулите за навременно плащане на дължимите такси за аеронавигационно от ползвателите на въздушното пространство.

С измененията в наредбата се отменя отстъпката от таксата за аеронавигационно обслужване на летище София, като е предвидено отстъпка да се прилага за всички останали летища. Изискването е на европейски регламент, който не предвижда отстъпки от таксата за най-голямото летище на страната. Размерът на таксата в зоните и районите на летищата остава непроменен.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)