МВР: В Любимец, Малко Търново и Елхово няма да се заселват бежанци, ще има временни центрове

OFFNews 24 март 2019 в 16:10 2861 2

Снимка БГНЕС

В Любимец, Малко Търново и Елхово няма да се заселват бежанци. Там ще бъдат построени временни кризисни центрове. Това заяви зам. вътрешният министър Красимир Ципов по повод изнесената от БСП информация за изграждане на бежански центрове. 

Площадките, които ще се изградят са на територията на обекти на МВР. Те са в покрайнините на населените места, оградени са, до тях няма свободен достъп. Има охрана от МВР. Ще има заградителни съоръжения, за да няма никаква възможност мигрантите да ги напускат, посочи той.

Красимир Ципов уточни, че целта на обществената поръчка е да бъдат разчистени площадки и там да бъде изградена инфраструктура - ВИК, електроинсталация, пътна комуникация, изграждане на система за сигурност – видеонаблюдение, КПП, система за охрана.

„След като един незаконно преминал държавната граница мигрант бъде задържан, ще бъде отведен в тези кризисни центрове от затворен тип. Там да му бъде извършена АФИС регистрация и ако не разполага с документи за самоличност ще бъдат направени интервюта от органите на „Гранична полиция“ и Държавна агенция „Национална сигурност“, уточни зам.-министърът.

Ципов допълни, че изграждането на временните центрове е вследствие на приет през 2016 година План на МС за действия при възникване на извънредна ситуация вследствие на увеличение на миграционен натиск по границата на България с Турция, а грантовото споразумение, в което се предвижда изграждането им, е сключено през март 2017 г., по времето на служебното правителство на президента Румен Радев с вътрешен министър Пламен Узунов. 

„По същото време на това правителство беше приключена една друга процедура. Беше сключен договор за доставка на 290 високопроходими автомобила. Същата процедура в момента е обект на проверка от ОЛАФ. Хубаво е Елена Йончева да отиде да поговори със служебния министър Узунов и да попита защо в момента ОЛАФ проверява тази поръчка“, посочи зам.-министърът.

Той нарече "спекулации и манипулации" изнесената от БСП информация, като обвини партията, че иска да предизвика страх у хората. 

„Изключително чудно ми е как хора като председателя на Комисията по европейски въпроси в парламента и водача на листата на БСП за предстоящите европейски избори не могат да направят такава елементарна разлика - какво е бежански център и какво е временен кризисен център“, коментира Ципов.

„Не стана ясно днес на пресконференцията какво предложиха БСП. Анализът показва, че те предлагат България да няма готовност, при положение че военният конфликт в Сирия и Близкия Изток продължава, че в Турция има поне 3 млн. лица. Как България може да си позволи да не е готова за справяне с евентуален миграционен натиск", коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

2

tchit64

24.03 2019 в 18:14

Мдааааааааааааа ... и КОЛКО ВРЕМЕННИ ша бъдат?!? някъде до към 3000 година ли? л@ънари ПРОДАЖНИ!