МВР ще учи полицаите на самоотбрана

OFFNews 28 септември 2017 в 16:45 11119 4

Снимка БГНЕС, архив

Нападенията над полицаи по време на служба се увеличават през 2017 г., затова МВР ще учи служителите на реда на самоотбрана.

За първите шест месеца на годината са регистрирани 176 нападения над полицаи, което е с 27% повече в сравнение със същия период на миналата година. През 2016 г. е имало 284 нападения над полицаи, отчете вътрешният министър Валентин Радев.

Най-много са нападенията над полицаи в Бургас и Плевен. В Бургас за първите шест месеца на годината е имало 37 нападения над полицаи при 47 нападения за миналата година, а в Плевен – 13 нападения над полицаи за първата половина на годината при 24 нападения за 2016 г.

Друг пример за увеличаване на нападенията над полицаи е София, обясни вътрешният министър, без да даде конкретни данни.

Радев допълни, че нападенията засягат и други държавни служители като лекарите и учителите.

"Процес с посегателство над длъжностни лица важи особено за полицията, но и не само за нея. Това не е добра практика, защото започва да се посяга и на учители, и на лекари и т.н. Тенденцията е обща“, коментира министърът.

"Нашето задължение и това, което можем да направим, е да обучим полицаите точно как да използват, включително оръжие, когато се самоотбраняват. Или други помощни средства, или дори без средства", подчерта той.

По думите му е важно да се постави границата и да е ясно докъде стигат правомощията на полицаите, което след това да бъде обяснено и на гражданите - "докъде е границата и защо не трябва да се посяга на държавни служители и в случая на МВР".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

2

рамбо

28.09 2017 в 19:00

И за какво им са пищовите тогава, да гърмят с тях на банкетите ли само?

10571

1

Hissarion

28.09 2017 в 18:03

Ще се пусне обществена поръчка за тай-чи и да-дао инструктури.