МВР се сети да се захване с криминалния контингент, а не с жертвите

Антония Чорева 24 юни 2016 в 12:23 2322 2

МВР сменя посоката – акцентът в работата на вътрешното министерство вече ще е специaлизиран върху контингента, който извършва престъпленията, а не към жертвите.

Това заяви пред депутатите вътрешният министър Румяна Бъчварова в отговор на депутатски въпроси за увеличаващата се престъпност у нас, особено по селата. „По селата се спи с хладно оръжие под възглавниците”, коментират депутати.

В отговор министър Бъчварова каза, че МВР предприема специални мерки за намаляване на престъпността, като основно се насочва към криминалния контингент. Разработени били специални програми за затворниците, които излизат от затвора.

„Те нямат никакъв социален шанс, освен да повторят съдбата си и за тях трябва да се изработят програми”, коментира Бъчварова. 50% от излезлите от затвора са с рецидивиращи прояви, отсече министърката. По думите на министърката най-голяма е престъпността в Северозападна България, затова и тя заминава за Видин днес.

Румяна Бъчварова каза, че никога не е правила изявление, че МВР не се справя с битовата престъпност, само че силите не са достатъчно ефективни, за да се справят с нея, а за целта се полагат максимални усилия.

И данните на министър Бъчварова за престъпността са: с 12% са намалели престъпленията спрямо 2015 година, а с 10% има увеличение на разкриваемостта.

Основна цел на МВР е да мобилизира кметове, общини, институции в борбата с нея.

„МВР не е лекар, нито учител, нито възпитател, МВР трябва да накара и учителите и лекарите и държавната администрация да си върши работата по места”, заяви министър Бъчварова. В МВР имало и недостиг на кадри, за което са предприети мерки.

Регистрираме терористи, но не можем да ги задържаме

Вътрешният министър обясни и мерките за борба с тероризма. Тя каза, че България пази външна шенгенска граница, но не е в Шенген, но всички системи работят добре и през тях се проверяват преминаващите през границите.
„Дори да установим лица, за които има съмнения, че се занимават с тероризъм, ние нямаме право да ги задържаме, само ги регистрираме. Това е ограничение в договор, което сами сме си поставили”, уточни Бъчварова. Но от друга страна пък страната ни била единствената държава, в която се правят интервюта и рисков профил на преминаващите границата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12319

2

Чичо ви

24.06 2016 в 13:06

"Дори да установим лица, за които има съмнения, че се занимават с тероризъм, ние нямаме право да ги задържаме, само ги регистрираме. Това е ограничение в договор, което сами сме си поставили”, уточни Бъчварова.

Е нема такъв олигофрен, честно!

77927

1

El Commandante

24.06 2016 в 12:40

:МВР сменя посоката – акцентът в работата на вътрешното министерство вече ще е специaлизиран върху контингента, който извършва престъпленията, а не към жертвите."

Божеееее, ела си я прибери тая беее, тва не се издържа вече човек!