Ефективни присъди за пияни и дрогирани шофьори-убийци иска МВР

OFFNews 28 септември 2022 в 10:13 2445 0

Петър Тодоров

Снимка БТА/Минко Чернев

Главния секретар на МВР Петър Тодоров

"Шофьорите, качили се зад волана след употреба на алкохол или наркотици и причинители на катастрофа със загинал, да получават неотменно ефективна присъда. Това са част от законови промени, които работна група към към Министерството на вътрешните работи и Министерство на правосъдието подготвя", заяви главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров.

Предложенията за промени в закона ще бъдат внесени за разглеждане в 48-ото Народно събрание.

"На тези шофьори им се отнемат книжките. Когато има основание, им се търси наказателна отговорност, дерегистрират се автомобилите, но нормативната рамка, за съжаление, е такава, че тя не гарантира, че когато се хване един такъв водач, той няма отново да седне зад волана. Това е сериозен порок, който отдавна се опитваме да променим. Сега много често се сключват споразумения и водачите получават присъда, която е наполовина на административното наказание, а не трябва да бъде така", каза Тодоров.

По думите му при установяване на виновно поведение по казуса "Семерджиев", ще има рокади в ръководството на "Пътна полиция". В момента срещу повече от 40 служители на МВР се води дисциплинарно производство за образуване на "полицейски чадър" върху Георги Семерджиев. То се очаква да продължи около два месеца.

Семерджиев блъсна и уби с джипа си две момичета - на 22 и 26 години, на бул. "Черни връх" в София през юли. Установи се, че има над 50 пътни нарушения, шофирал е под въздействието на наркотици и с фалшива книжка. 

"Има служители на ръководно ниво в "Пътна полиция" - началници на групи и началници на сектори, които са издавали наказателно постановление на Семерджиев, при положение че в тези случаи той е носил наказателна отговорност. При проверки се е неглижирало нарушението. Стартирани са дисциплинарни производства и където е необходимо, служителите ще понесат съответната дисциплинарна отговорност. Дали ще бъдат уволнени, зависи от провинението на всеки един от тях", каза Тодоров.

Главният секретар на МВР каза още, че от началото на август са заловени над 1400 шофьори, употребили алкохол, над 1250 неправоспособни и над 700, употребили наркотици.

От утре на територията на цялата страна започва специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове и корпоративния вот, която ще продължи до края на изборния ден, посочи той. 

До момента са образувани 26 производства нарушаване на изборните права. В рамките на акциите са разкрити и множество престъпления от друг характер, по които са образувани над 250 досъдебни производства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови