МВР позволява в центъра на София да се продават фашистки символи, алармира общинар от БСП

Социалисти чистиха свастики от сгради в София

OFFNews 16 септември 2018 в 16:57 2072 2

МВР позволява в центъра на София да се продават фашистки символи, алармира общинар от БСП

МВР позволява в центъра на София да се продават фашистки символи. Това става ясно от думите на общинският съветник от БСП Борис Цветков, който заедно с негови колеги от групата на социалистите в СОС, представители на Младежката организация на БСП и на БСП - София, начело с председателите им Николай Бериевски и Петко Димитров, членове, симпатизанти и антифашисти се включиха в почистването на свастики по улиците на града заедно с Организацията на евреите в България "Шалом".

"Защо Столична община и МВР допускат пред храм-паметник "Св. Александър Невски" свободно да се продават фашистки символи", пита общинарят.

По думите му Столичната община е "в дълг към гражданите и гостите на София по отношение на фашистката пропаганда, тъй като само на метри от сградата на СО съвсем свободно и напълно необезпокоявано на сергии се продава пълният набор от профашистки символи". "

Това е недопустимо да се случва в европейска столица! Досега управляващите в Столична община залагаха на пиар акции на принципа: "Дайте да дадем" по отношение на борбата с фашизма и нетолерантността, подписваше харти, петиции... Радвам се, че вече пристъпи към реални действия"", коментира още той.

Групата на БСП чисти свастики и символи на нетолерантността основно по столичните улици "Искър", "Веслец" и "Бачо Киро". "Хората, които минаваха покрай нас, ни приветстваха и ни се радваха, което е много добър знак, каза още Борис Цветков. - Благодаря и на представителите на Столичния инспекторат, които се бяха подготвили отлично със съответните материали, за да можем да чистим. Трябва по-често да бъдат организирани различни инициативи, които да показват нашата нетърпимост и борба с всякакви прояви на нетолерантност, фашизъм, антисемитизъм и всякакви прояви на омраза", каза още Цветков, цитиран от пресцентъра на партията.

Според него в българското общество трябва да бъде възпитано чувство на остра нетърпимост към всеки опит за проява на нетолерантност и фашизъм. "Необходим е и ясен механизъм, по който гражданите да могат да сигнализират в Столичния инспекторат, ако видят подобни символи в градската среда, каза още той. - Трябва да сме последователни, за да не допуснем да се събуди фашизмът отново. Всеки гражданин трябва да сигнализира за всяка притеснителна проява".

Общинският съветник от БСП добави, че той самият вече е получил подобен сигнал. "Граждани ми се оплакаха, че в 68-о училище в квартал "Дружба-1" е нарисувана голяма свастика. Ще се опитаме още тази вечер да я почистим, а ако не успеем - ще го направим в понеделник сутринта преди официалното откриване на учебната година, обясни Борис Цветков. - Защото не искаме децата, отивайки на училище, да ги посреща свастика на входа на учебното заведение, вместо там да са портретите на Васил Левски и Христо Ботев".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2415

2

Пустиняк

01.04 2024 в 21:27

Там всъщност се продават нацистки а не фашистки символи. Някои така и не научиха разликата. А там се продават и комунистически, съветски и руски символи. Активните антифашисти не ги ли видяха?!