МВР: Нито крачка отстъпление - пълен контрол в районите с чума по животните

OFFNews Последна промяна на 18 юли 2018 в 18:28 1516 0

Нямаме право на отстъпление, от утре започваме да действаме по плана на БАБХ. Единствената ни цел е да запазим здравето на хората, обяви вътрешният министър Валентин Радев след поредното заседание на оперативния щаб за координиране на ситуацията и ограничаване на заболяванията по животните.

Целта на оперативната среща бе да се набележат бързи оперативни действия. Вчера и днес сутринта бяхме на заседание на председателския съвет към НС, изпълнихме всичко, което поискаха, за да продължим по плана на БАБХ и да ограничим зоните със заразените животни, каза Радев.

Обяснихме и предприетите мерки за информиране на хората. Целта е тази информация да достигне до всеки един от тях. Изработените флайери, както и информация за определените обезщетения са предадени на областните управители, които имат задължението да ги доставят на кметовете. Трябва да направим бързи стъпки, загубихме повече от 24 часа заради забележките, които имаше, доказахме с документи, че действията са законни, показахме и заповедите, издадени от 19 юни, съгласно закона, допълни вътрешният министър.

Контролът ще обхване входовете и изходите на трите села с установена зараза, както и на стопаните, които независимо от забраната се опитват да извеждат на паша стадата си. Продължава засилената проверка както на моторни превозни средства, прекарващи животни и месни продукти, така и по границата.

Радев съобщи, че освен засиления контрол по българо-турската граница, такъв ще се осъществява и по останалите гранични зони, включително и фериботите и пристанищата:

"Поставяме фокус включително и на железопътния контрол. Всичко това правим с грижа за хората и с една единствена цел – да спрем заразата и да опазим здравето на всички нас. Нямаме право да правим крачка назад, затова от утре започваме да действаме по плана на БАБХ. Мерките ще бъдат изключително строги. Затваряме зоните и умоляваме хората да се оттеглят от маркираните зони, както и да не предприемат пътувания към тях."

По думите на зам.-министър Атанас Добрев в най-скоро време се очаква събирането на националния съвет. Целта е да се вземат превантивни действия във връзка с установени в Румъния случаи на зараза от африканска чума по дивите прасета. Усилията са насочени към държавната граница Силистра – Дуранкулак. Там районът е почистен, опъва се мрежа, за да не се допуска дивечът да пресича през румънската граница. Последното огнище е констатирано около Констанца.

МВР очаква и помощ от ловците, за да се намали популацията на дивите прасета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови