МВР изнемогва: Прокуратурата е ангажирала над 160 полицаи да пазят ''конкретни лица''

Иван Демерджиев така и не е установил какви са мотивите прокуратурата да иска охрана на тези хора

Ружа Райчева 01 юни 2023 в 15:30 1962 2

Иван Демерджиев в парламентарната комисия по обществен ред и сигурност

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Иван Демерджиев в парламентарната комисия по обществен ред и сигурност

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев съобщи, че активизацията на прокуратурата се отразява на МВР и че над 160 служители на министерството в момента охраняват различни лица. 

Това се случи по време на изслушване на Демерджиев в парламентарната ресорна комисия днес. Той отговори на въпрос от съпредседателя на "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) Атанас Атанасов за взрива край кортежа на главния прокурор Иван Гешев и напрежението в прокуратурата през последните седмици. 

"Над 160 полицаи в момента охраняват различни лица. Дълбоко се съмнявам всички тези лица да имат нужда от такава охрана", каза вътрешният министър. Той подчерта, че МВР няма да бъде замесвано в "тази война по никакъв начин". 

Иван Демерджиев каза, че тази нужда от охрана на множество нови лица се отразява на работата в министерството по много начини. На служителите на МВР ежедневно се възлагат множество интензивни процесуални действия, голям обем призовки.

Атанас Атанасов коментира, че това е злоупотреба с власт и че не е редно "служителите на МВР да изнемогват". 

Депутатът от ГЕРБ Марин Маринов попита на какво основание се охраняват тези лица и има ли критерий, по който следва да получат охрана. 

Демерджиев му отговори, че на МВР се възлагат постановления от прокуратурата. Той подчерта, че липсват мотиви защо въпросните лица трябва да бъдат охранявани от служители на вътрешното министерство.

"Но при всичките ми опити да повдигна този въпрос, така и няма мотиви защо МВР трябва да охранява тези лица", поясни той.

Според него полицейското присъствие в някои случаи невинаги е правилният начин да се пази даден човек. "Един застрашен човек не ходи в нощно заведение, за да охраняват полицаи там цяла нощ", каза още Иван Демерджиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12608

2

gadeff

01.06 2023 в 17:25

Миличките.. преработилите се... направо ми се къса сърцето, като си помисля.. Ама и шубетата - имат кинти, сами да си вземат охрана. Знаем как родната полиция ни пази...

-1650

1

ob1

01.06 2023 в 15:56

160 тюфлека охраняват = "полицията изнемогва"
ВТФ?!?
 
X

Да помогнем на украинските деца!