МВнР: Четирима българи чакат евакуация от Афганистан, пети ще бъде изведен от ООН

OFFNews 18 август 2021 в 19:15 1427 0

Снимка OFFNews

Светлан Стоев, служебен министър на външните работи

Към момента МВнР разполага с информация за четирима български граждани, които очакват да бъдат евакуирани от Афганистан, съобщиха от МВнР. Пети български гражданин, работещ за ООН, ще бъде евакуиран чрез възможностите на световната организация в близките часове.

Министърът на външните работи Светлан Стоев информира депутатите във външната комисия, че са постъпили 18 искания за извеждане на български граждани от Афганистан. Досега са изведени 13 наши сънародници, а четирима се намират в затворен комплекс и проблемът е в осигуряването на тяхната безопасност до военната част на летището в Кабул. Един българин работи на летището и с негова помощ са били изведени останалите ни сънародници. На този етап е по-целесъобразно той да остане там, коментира Светлан Стоев. В контакт сме с българските граждани и се надяваме на положително развитие в следващите 24 часа, добави той и уточни, че няма българи, които са изпаднали в беда.

През последните 24 часа с помощта на международен евакуационен полет един български гражданин напусна Афганистан, вече се намира на сигурно и безопасно място и не е потърсил допълнително консулско съдействие.

Местните граждани, работили за българското посолство и мисии, както и за службите на ЕС и НАТО, естествено, че ще бъдат подкрепени и могат да разчитат на помощта на България, включително и за извеждането от Афганистан и за предоставяне на убежище, на което те имат право, отбеляза след заседанието председателят на Комисията по външна политика Димитър Гърдев.

Трябва да се търси общо решение на ниво ЕС във връзка със ситуацията в Афганистан е общото мнение на народните представители от Комисията по външна политика. На първото си заседание членовете на комисията изслушаха служебния министър на външните работи Светлан Стоев.

Нито една държава не може да се справи сама със създалата се ситуация и затова усилията ни ще бъдат насочени в търсене на общо европейско решение, отбеляза Гърдев. Няма съмнение, че случващото се в Афганистан представлява потенциална заплаха за България от гледна точка на емиграционните вълни, които могат да бъдат насочени през Иран и през Турция, откъдето има само един маршрут към Европа и това е Балканският, подчерта той. Общо е мнението на участниците в заседанието, че България трябва да действа проактивно и да проектира ситуацията в различните варианти, съобщи Димитър Гърдев. По думите му трябва да бъде използван опита, който България има с подписването на споразумение с Турция във връзка с кризата в Сирия.

На 10 март 2018 г. временно бе преустановено прякото дипломатическо присъствие на България в Афганистан поради нанесени сериозни материални щети на сградата на българското посолство в Кабул при мащабния терористичен акт на 31 май 2017 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови