Музеи и галерии протестират, Царевец затваря за час

OFFNews 22 февруари 2022 в 09:29 1010 1

Снимка podkrepa.org

Служителите в музеите и галериите протестират днес. Част от тях ще останат затворени през целия ден, а други няма да работят само за час. 

„Не убивайте българските музеи!“ е мотото на организирания от националната федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“ протест, заради недостатъчното финансиране в бюджет 2022. 

От 11 до 12 часа днес ще затвори врати историческата крепост "Царевец", която е най-посещаваният туристически обект у нас. Под шапката на Регионалния исторически музей във Велико Търново са над 30 обекта, в тях работят над 130 души, уточни Илия Вълев от музея по БНР. 

Всички служители са високо квалифицирани, а основната ни заплата е 740 лв., уточниха протестиращите.

В знак на протест затваря единствената панорама у нас „Плевенска епопея 1877 година“. Музейни специалисти и галеристи настояват за увеличаване бюджетните средства и достойно отношение на държавата към тяхната работа. 

Паметникът на свободата затваря врати за посетителите днес в знак на протест, присъединяват се галерията и къщите-музеи „Петко Стайнов“ и „Чудомир“ в Казанлък. "Екипът на Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа", се присъединява към призива на Националната федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“ и в знак на несъгласие с обидните, унизителни и необмислени параметри на средствата, предвидени за развитие на нашите институти в подготвяния Закон за държавния бюджет за 2022 г., обяви пред БТА директорът на музея д-р Чавдар Ангелов.

Затворена остава днес и градската художествена галерия в Казанлък, съобщи за БТА директорът и д-р Пламен Петров. Той подчерта, че категорично подкрепят исканията на протеста. 

Участват още Историческият музей в Благоевград и музеите в Котел, Жеравна и Медвен

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!