МП обяви мерки за изпълнение на решенията на ЕСПЧ за нарушение на правото на единствено жилище

Това ще се отнася и ако сред обитателите са деца, възрастни с проблеми или без пари. Иначе държавата трябва да им даде друго жилище

OFFNews 19 март 2024 в 16:09 873 0

цигански къщи

Снимка Архив

Премахването на незаконните постройки, населявани от хора в уязвимо положение, да не се прилага, ако жилището е единствено, в него живеят малолетни непълнолетни или бременни и хора с увреждания или ако финансовото им състояние е лошо. В противен случая трябва да им се предложи друго жилище.

Това са част от мерките по групата решения "Йорданова и други срещу България" за премахването на незаконни домове, обитавани от роми в квартал "Баталова воденица", които държавата трябва да предприеме.

Анализът и набелязването на мерки са изработени в рамките на проект, финансиран и изпълняван от дирекция "Процесуално представителство на Република България пред ЕСПЧ" в Министерството на правосъдието, съобщиха от ведомството на Атанас Славов.

"Необходим е бърз, ясен и точен механизъм за реакция при изпълнение на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ)", заяви ръководителят на програма "Правосъдие" на Норвежкия финансов механизъм и началник на кабинета на правосъдния министър Борислав Ганчев.

Той е участвал във форум, посветен на предприетите стъпки по изпълнението на групата решения "Йорданова и други срещу България". Ганчев определи поредното събитие по проекта, като "създаване на имунна система по отношение правата на човека". И акцентира върху помощта на Норвежкия финансов механизъм, който за втори програмен период финансира проект, свързан със създаване на механизми за ефективно изпълнение на решенията на ЕСПЧ у нас. Като пример за резултата от това той посочи изпълнението на решението "Колеви срещу България" с въвеждане на правен механизъм за отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор.

На форума са били представени и обсъдени въпросните бъдещи мерки по отношение на задължителното въвеждане на преценка за пропорционалност в правната рамка при процедурата по премахване на незаконни строежи. Фокусът е обитателите на тези имоти - хора в уязвимо положение.

Любов Стойчева от отдела за изпълнение на решенията на ЕСПЧ на Съвета на Европа е дала положителна оценка за качеството на изготвения анализ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!