''Може би е добре, че този парламент се разпуска'': Частичното вето на Радев в енергетиката мина

Ружа Райчева 27 януари 2023 в 14:03 2031 0

Румен Радев в парламента

Снимка Архив/Прессекретариат на президента

Румен Радев в парламента

След като президентът Румен Радев наложи частично вето на приетите по-рано този месец промени в Закона за енергетиката, днес депутатите отмениха разпоредбата, изменяща периода на балансиране на енергийната система.

В сряда Радев подписа указ за налагане на частично вето на промени в Закона за енергетиката, приети на 12 януари. Ветото се отнася до §24 от Закона, с който се предвижда финансовият сетълмент, изготвян от електроенергийния системен оператор, да се извършва на времеви интервал от един час до края на 2023 г. С ветото на Радев сетълмента за балансиране на енергосистемата се връща на интервал от 15 минути.

Само от парламентарните групи на "Продължаваме промяната" и "Български възход" (БВ) не подкрепиха предложението. Георги Самандов от БВ обясни, че е гласувал против, защото България и системата, която администрира енергийните пазарите, не е технически и продуктово готова да изпълнява този интервал.

"На хартиената фактура на всеки ще има едни допълнителни 2 лева и се сещайте всеки път, когато пазарувате, за тези 2 лева. Тези 2 два лева ще бъдат в крайната страна на всеки продукт, който купувате. Може би е добре, че този парламент се разпуска", каза той. 

Мотивите на Радев за налагането на ветото са, че въвеждането на сетълмент, който е не е максимално близо до часа на доставка, води до по-неточно прогнозиране от страна на търговските участници и отчитане на по-високи количества търговски небаланси.

Според президентът увеличаването на времевия интервал за балансиране на енергосистемата на един час ще донесе "по-високи разходи за регулиращи мощности и може да се стигне до намаление на водните запаси в големите язовири".

Причината за президентското вето е, че в европейският регламент от 2017 г., който регулира електроенергийното балансиране в общността, е посочено, че в срок от 3 години, всички оператори на преносни мрежи трябва да започнат да прилагат период за уреждане на дисбаланси от 15 минути. С дерогация на КЕВР държавата имаше срок до края на 2022 г. да въведе новия времеви интервал за балансиране на енергосистемата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови