МОСВ: Да, Радомир изпива водата на Перник

Въпросната схема е позволена единствено в условията на аварийна ситуация

OFFNews 30 ноември 2019 в 17:13 6595 1

Язовир

Снимка БГНЕС

Проверка на екоминистерството е установила нарушения при подаването на вода към язовир „Студена”. Проверката е извършена след оповестена от областния управител Ирена Соколова информация за отклоняване на води, предназначени за язовира, съобщи БНР.

При извършения оглед на "Врелото" - един от водоизточниците, захранващ язовир "Студена", е установено, че водата постъпва във водовземна шахта, като само малка част от нея се отвежда към язовир "Студена". По-голямата част от водата посредством тръба отива в помпена станция "Крапец" и водоснабдява град Радомир.

Тази схема на подаване на вода към Радомир е позволена единствено в условията на аварийна ситуация, като това условие е било поставяно винаги от МОСВ към В и К-Перник във всички графици от 2003-а година досега, съобщават от ековедомството.

По време на проверката е установено, че помпената станция за водоснабдяване на Радомир не работи и водното количество от водовземната шахта прелива, и по дерето се включва в язовир "Студена". Контролиращите са получили информация на място от дежурния на помпена станция, че работата е била преустановена едва на 28-и ноември. Това съвпада и с изпратената от В и К-Перник справка за по-големия приток на 28-ми ноември от посочвания до този момент към язовир "Студена".

Проверките продължават. Ще бъде сезирана и прокуратурата.

Водохващането и помпената станция не са частна инициатива, а се стопанисват от ВИК дружество, което е съсобственост на държавата в лицето на МРРБ и общините на Перник, Радомир и Земен, писа по-рано днес Биволъ.

Кой ще понесе отговорността за кошмара на перничани - Нено Димов, чието министерство разрешава и контролира използването на водни обеми от “Врелото” за Радомир, от “Студена” за Перник и навсякъде из страната? въпросът кой е виновен остава висящ засега.

МОСВ е позволило на 5000 души от Радомир да ползват 250 000 куб. метра на месец, или близо 100 литра в секунда от язовир “Студена”. За сравнение, целият Благоевград с неговите 183 000 жители ползва в момента 160 литра в секунда заедно със загубите по ВИК-мрежата, се посочва в разследването.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  3800

  1

  Веселин Маринов

  30.11 2019 в 18:39

  То ясно, че хората във властта и в политиката в България са избирани единствено по един критерий, да са верни на статуквото, а дали са умни или кадърни за управлението на държавата това няма значение. Та кой умен и честен би се вързал на играта на тъпите и невежи руснаци?! По тоя начин по етажите на властта в България се набутаха какви ли не некадърници, глупаци, корумпирани криминални престъпници и най-обикновени мафиоти. Резултатите са плачевни и всичко това на гърба на народа!
   
  X

  Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС