Мобилна медицинска помощ до малките населени места, предлага ИТН

Ружа Райчева 14 септември 2023 в 16:09 698 0

Брифинг на ИТН в парламента

Снимка Ружа Райчева - OFFNews

Брифинг на ИТН в парламента

"Има такъв народ" предлагат законопроект за промени в Закона за здравето, с който да се създаде звено за мобилна медицинска помощ, съобщиха от партията на брифинг в Народното събрание. 

Целта е да се осигурят високопроходими специализирани автомобили, които да гарантират прегледи във всички населени места у нас. Законът е в помощ и на здравната превенция, посочи депутатът на ИТН Андрей Чорбанов. 

В законопроекта се предвижда и специална агенция, която да контролира дейността на мобилните медицински екипи. Те ще внесат този закон след края на есенната ваканция, в която депутатите ще излязат по време на местните избори. 

Около 5 милиона лева годишно трябва да бъдат заделени за тази агенция, разходите за автомобилите ще са отделни. Идеята на ИТН е да има около 90 такива автомобили, които да работят на територията на страната, обясни Чорбанов. 

Не е ясно дали законопроектът не се припокрива с проект, който трябва да бъде приет по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). В ПВУ е предвидено, че до 2026 г. пощите трябва да станат гишета за всичко - от общински и банкови услуги до МВР пунктове и телемедицина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика