Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

МО отвори офертите за бронираните машини и ще се опита да намали цената

Георги А. Ангелов 02 октомври 2020 в 18:31 4603 1

Пираня и Патриа на изложението Хемус 2020

Снимка Георги А. Ангелов

Ценовите оферти на двете фирми - General Dynamics European Land Systems (GDELS) и „Патриа“ (Patria), допуснати до последния етап в проекта за купуване на 150 бойни бронирани машини на Сухопътните войски, бяха отворени днес в Министерството на отбраната. Предстои да бъдат проведени полеви тестове на предложените машини. 

С участниците, преминали успешно полевите тестове, ще се проведат преговори за подобряване на офертите, след което ще бъдат класирани в низходящ ред, съобщиха от министерството. От там отказаха информация за ценовите оферти, но според няколко източника на OFFNews и двете оферти надвишават с близо една трета приготвените от държавата 1.46 млрд. лева с ДДС.

Според информация на OFFNews офертата на GDELS е доста по-ниска от тази на Патриа, което дава преимущество на регистрираната в Швейцария компания.

При процедурата трябва да се купят 90 бойни машини за обещаните на НАТО 3 батальонни групи и 60 спомагателни и е отлаган с десетилетие основен проект за модернизация на Сухопътни войски.

GDELS, която е със седалище в Швейцария, но е подразделение на американската компания General Dynamics, участва в процедурата с машина PIRANHA (Пираня) 5, която е оборудвана с купол на израелската държавна компания „Рафаел“ (RAFAEL). Тя е на въоръжение в Румъния,  Дания и Испания

Финландската Патриа участва с Patria AMVXP с купол на израелската частна компания Elbit.

И двете компании предлагат част от производството да бъде правено в България с участието на местни компании, което е част от изискванията на процедурата. Бизнес моделът на Патриа е да предоставя почти цялото необходимо “knowhow” на страните на които продава машините си. При представяне на модела на изложение Хемус 2020 тази седмица от Патриа беше съобщено, че “предложеното решение предвижда прехвърлянето на около 80% от сглобяването и поддръжката на машините и куполите в български компании”. Този модел на производство е приложен в Полша, Словения, Хърватия и Южна Африка.

Преговорите и класирането ще зависи от резултатите на стрелбите и другите изпитания.

Според други източници е твърде вероятно процедурата да бъде прекратена и да се премине на преговори правителство-правителство, както бяха купени изтребителите F-16 от САЩ. Интерес от такова развитие на ситуацията биха имали френската компания „Некстер“ (Nexter) и немската „Артек“ (Artec GmbH). На предишния етап на процедурата те бяха дисквалифицирани, тъй като не предложиха ценови оферти, а стратегическо сътрудничество и създаване на общи компании за производство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews