MO отрича, че ще подарим МиГ-овете си на Украйна

Георги Ангелов 01 март 2022 в 13:33 3198 2

Снимка Боян Георгиев

МиГ-29 на българските ВВС

"Във връзка със запитвания по повод публикации за евентуално предоставяне на български изтребители на украинските военновъздушни сили ви съобщаваме, че в Министерството на отбраната не е обсъждана такава тема". Това отговориха от МО на въпроси на OFFNews за информацията, че три страни от НАТО прехвърлят 70 самолета на Украйна, които могат да бъдат базирани в Полша. Според дипломатически източници никога не е имало нищо вярно в това, че България ще даде изтребителите си. 

"България прехвърля 16 изтребителя МиГ-29 и 14 щурмови самолета Су-25 на Украйна, Полша - 28 самолета МиГ-29, Словакия - 12 МиГ-29". Това беше съобщено на 1 март във фейсбук акаунта на на пресслужбата на Военноморските сили на въоръжените сили на Украйна. Още предния ден тази информация разпространяваха украински депутати и издания от САЩ и България, като се позоваваха на източници от ЕС. 

В понеделник на брифинг българският премиер Кирил Петков категорично заяви, че не възнамерява да изпраща самолети в Украйна. "Никакви ангажименти не са поемани за български изтребители. В момента имаме малко летящи самолети и няма как да предоставяме на друга страна. Другата фалшива новина, която чух днес, е, че ще пращаме войски в Украйна. Няма абсолютно нищо вярно в тези две твърдения", каза премиерът.

В неделя, след извънредно онлайн заседание на европейските външни министри върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че Украйна е поискала и ще получи от държави от ЕС изтребители, каквито украинските военни летци могат да използват. 

Той не даде подробности на кои страни ще се разчита. Три страни членки на НАТО разполагат с подобни машини -  Полша, Словакия и България. 

Цитираната цифра за България представлява почти целия брой изтребители МиГ-29 и щурмови самолети Су-25, с които България разполага. Голяма част от тях обаче не са в изправност. 

Различни издания от Полша и Словакия твърдят, че двете страни също няма да дадат изтребителите си на Украйна. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews