Множеството освирка кмета на Пловдив на церемонията на площад Съединение

OFFNews 06 септември 2020 в 21:19 10443 0

Снимка БНТ

Множеството освирка кмета на Пловдив Здравко Димитров по време на речта му на тържествената церемония по повод 135-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Непрестанно се чуваха и скандирания "Оставка!".

Церемонията се проведе на площад „Съединение“ в града и беше предавана пряко по БНТ1.

Сред официалните гости бяха президентът и вицепрезидентът, председателят на Народното събрание, народни представители, министри, началникът на отбраната, генерали и офицери, кметове.

Президентът: Репресиите не могат да спрат един събуден народ

В словото си президентът Румен Радев подчерта, че докато в Търново свободна България се е сдобила с Конституция, на българите от Източна Румелия е бил натрапен органическия Устав, една нефелна Конституция, която им отрежда ролята на безгласни поданици.

Дейците на Съединението оправиха тази историческа несправедливост, подчерта държавният глава и допълни, че "в онези дни възродена България показа на света как цивилизовано, без насилие, един просветен народ от вярата на нашите възрожденци се събира под общата стряха на своята историческа Родина и няма сила, която да я спре".

По думите му победата на българските капитани над чуждите генерали в последвалата война доказва, че Съединението е акт необратим, а българите са готови да отстояват свободата си. Хора дръзки и свободолюбиви с принципи и решителност се намират винаги в нашата история дори когато народът ни изглежда примирен, добави Радев.

От Съединението, от цялата възрожденска история знаем, че лъжите, хитруването, репресиите и политикантските интриги не могат да спрат един събуден народ, поел към своето осъзнато бъдеще, подчерта президентът.

Протестът в Пловдив

По-рано тази вечер в центъра на Пловдив премина протестният марш с искане на оставките на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

Шествието потегли от пл. "Централен" и след щателна проверка на едно от КПП-та на пл. "Съединение" протестиращите се присъединиха към зрителите на тържествената заря-проверка.

Те разпънаха 50-метров трибагреник на булеварда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови