Митрофанова провидя ''поръчки на Запада'' във всичко против Русия в България

OFFNews 29 август 2023 в 20:07 4087 15

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Елеонора Митрофанова

Отношенията между България и Русия са на най-ниското равнище за целия постсоциалистически период, заяви в интервю за ТАСС руският посланик в България Елеонора Митрофанова.

"Официалните контакти са чисто ситуативни, българските колеги звънят, ако им е нужно нещо, а нашите най-често ги игнорират. Няма даже обмен на мнения по текущите въпроси на международния дневен ред. Голям брой политици и медии се опитват да свържат всичко негативно, което се случва в България, с Русия, като обясняват възникващите проблеми със "силното руско влияние", а в криминалните случаи търсят "руска следа". Всичко това обаче са измислици, стремеж да бъде наложен на българските граждани един крайно негативен образ на Русия. Струва ми се, че това все още не е постигнато, социологическите проучвания показват, че 65% от гражданите се отнасят положително към нашата страна", казва тя.

По думите ѝ "най-силната ваксина срещу негативното отношение " е общата история.

"Българските политици изпълняват поръчка на Запада, като се опитват да пренапишат историята и да отменят всичко, свързано с Русия", добави тя.

Думите ѝ са по повод предложението за промяна на Националния празник, заложено в проектозаконът за промяна на Конституцията.

"Опитът за внасяне на изменения в конституцията, за смяна на националния празник, е свързан със сегашната конюнктура, с опита да бъде отменена Русия и всичко, свързано с нея. България сега се опитва да следва модата на съвременния Запад. Мисля, че случващото се е поръчков ентусиазъм, опит да бъде преформатирано българското общество, да му бъде помогнато да забрави историята си и заедно с това да бъдат отклонени от обсъждане на насъщните проблеми, проблемите, свързани с построяването на бъдещето".

В интервюто за ТАСС Митрофанова коментира и плановете за демонтаж на паметника на Съветската армия в София. Според нея българските политици искали да "нанесат на Русия душевна травма и да пренапишат историята".

Във връзка с работата на компанията "Лукойл" руският посланик каза, че вижда желание на политици да изгонят Русия от сферите на взаимни интереси. "В това число е и въпросът за бъдещата работа на "Лукойл" в страната, въпреки че тази тема е много сложна. (. . .) Делът на "Лукойл" на дизелния пазар в България е над 70%, в завода работят около 1500 души, още повече българи работят в свързани компании. Това ("Лукойл Нефтохим Бургас") е най-съвременното ефективно структуроопределящо предприятие в България, сега изпитва определени трудности. Сложно ми е да съдя за истинските намерения на българските власти, но е ясно, че те всячески се опитват да затруднят работата му, макар че това е недалновидно".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

15

6екеr4о

30.08 2023 в 13:58

Това дръгливо чудовище в униформа на кондукторка дрънка умопомрачителни лъжи, а гриповете, които могат да им се вържат почти всичките измряха...

За мен лично нерешителността на българското правителство да прогони тетката играе изключително положителна роля, това проскубано бостанско плашило съвсем автентично онагледява малоумието на путлеровия режим!

Долу ръцете от Мутрофановна!!!

1935

14

Муню

30.08 2023 в 09:45

Тая почва да се излага все по-често. Да ходи на невролог и психиатър!
РФ ибяви България за неприятелска държава, така че да си ходи у дома на спокойствие а не да квичи постоянно!!!

135

13

Far Rider

30.08 2023 в 09:26

Всичките нагли лъжи на тази тьотка ги чета и слушам и от български медии, политици и обикновени хора. Това е страшното!

870

12

Constanza

30.08 2023 в 08:58

Ние и с Турция имаме обща история, ама..

2159

11

Kilca

30.08 2023 в 08:39

"Обща история" НЯМА! Има една история за Екатерина велика, която е искала да завладее проливите и да направи Черно море руско езеро! Та оттам до сега все тези мераци наблюдаваме...

2099

10

Mateevk

30.08 2023 в 07:36

Много е далече от истината горката! Моето "русофобство", което всъщност се свежда до органична непоносимост към наглите исторически лъжи и режими като тази на Путин, се дължи в много голяма степене на четенето в периода на т.нар. "перестройка" на "Архипелаг Гулаг", а не на западни твърдения, анализи, внушения и т.н. И това е истина за много хора тук и по света.

1915

9

Читателка

30.08 2023 в 01:04

Толкова е злобна, че е погрозняла допълнително!!!

3714

8

GB

29.08 2023 в 23:19

"Това ("Лукойл Нефтохим Бургас") ... най-съвременно ефективно структуроопределящо предприятие в България", вечно изпитва определени трудности та, затова все не плаща данъци. Но, явно, се е загрижило и то за нас...

А и от доста години имаме желание да сменим руската дата 3 март с българска за национален празник! Не е от сега.

То и сега русофобията е доста и определя много дейности в България, уви.

Каква поръчка, каква!

22548

7

dolivo

29.08 2023 в 23:03

да, и какво, Мутрофанова?

1236

6

БотоксПутю

29.08 2023 в 21:48

"Опитът за внасяне на изменения в конституцията, за смяна на националния празник, е свързан със сегашната конюнктура, с опита да бъде отменена Русия и всичко, свързано с нея. "

То бива бива, ама да критикува изменения в конституцията на независима държава не бива. Едва ли в която и да е държава биха търпяли такова нагло поведение като на тази от снимката.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика