Ексклузивно Исторически момент: Зелена светлина от парламента за сваляне на ветото на Северна Македония

Митрофанова към Петков: Думата ''корупция'' по адрес на Путин е оскърбление (видео)

OFFNews Последна промяна на 20 май 2022 в 20:27 10535 19

Елеонора Митрофанова

Снимка Посолство на РФ

Елеонора Митрофанова

"Обърнахме внимание на използването на думата "корупция" по отношение на Президента на Руската федерация Владимир Путин в контекста на изграждането на газопровода “Балкански поток”. Подобни необосновани изказвания в адрес на държавния глава са абсолютно недопустими и не могат да се разглеждат другояче освен като оскърбление спрямо Руската федерация."

Това заяви на редовния си седмичен брифинг руският посланик у нас Елеонора Митрофанова.

Въпреки че премиерът Кирил Петков не е назован директно, негово е изказването от 12 май, че "нашите партньори виждат корупцията като основен инструмент за влиянието на Путин в нашия регион и в Европа като цяло. Още днес ще издам заповед за пълна проверка по всички аспекти на "Южен поток". Този тип проекти са точно това, за което се говори, когато корупцията се използва за инструмент за външна политика от страна на Путин".

За доставките на руски газ

Във връзка с това, че в българското медийно пространство все още се чуват гласове, които обвиняват Русия в спирането на доставките на газ, бих искала да обясня отново какво е положението наистина. Русия никога не се е отказвала от задълженията си според договорите с чуждестранните си партньори, винаги е осигурявала доставки на въглеводороди на световните пазари. Даже сега, когато срещу нашата страна се предприемат незаконните действия - замразяване на валутните средства, включително плащанията за газа - Русия продължава да изпълнява добросъвестно международните си договори, твърди Митрофанова.

Многобройните спекулации около новата система за плащане за руското “синьо гориво” ни принуждават отново да напомним, че въвеждането й е инициирано не от Русия, а от тези, които са решили, че ние трябва да им доставяме газ безплатно. Трябва да отбележим специално, че на практика за чуждестранните партньори новата система с нищо не се отличава от предишната - те все още плащат същата цена, която е фиксирана в договорите, за същите обеми на горивото, каза руският посланик.

До този момент вече 14 водещи европейски компании са извършили плащания по новата схема. Още 20 са открили съответни сметки в “Газпромбанк”, включително оператори от Германия и Италия. Доставките в страните, които престанаха да изпълняват финансовите си задължения, могат да бъдат възстановени след получаване на заплащане по установения ред, твърди Митрофанова.

"Ремонтът на повредена техника само влошава ситуацията"

Бих искала отново да подчертая, че подхранване на Украйна с летални оръжия, както и, впрочем, оказване на военно-техническа помощ във формата на ремонта на повредена техника само влошава ситуацията и забавя процеса на мирното урегулиране, заяви руският посланик у нас.

"При активно съдействие от страна на задокеанските куратори Киев провъзгласи стратегическия курс на присъединяване към НАТО. В контактите си със западните “партньори” Русия неведнъж предупреждаваше, че приближаването на военната инфраструктура на Алианса непосредствено към нашите граници е недопустимо. Даже в тези сложни условия отново направихме опит да се споразумеем със САЩ за принципите на осигуряване на сигурността в Европа и за неразширяване на НАТО. Отказът на Вашингтон и Брюксел от предложения през декември миналата година проект на договора между Руската федерация и САЩ за гаранции за сигурност, както и за мерките за осигуряване на сигурността на Руската федерация и държавите членки на НАТО доведе до окончателната загуба на взаимно доверие" - каза Митрофанова.

"Провеждането на специалната операция е превентивна мярка, за да не се допусне пълномащабната агресия срещу Донецката и Луганската народна република и отделни региони на Русия, която е била насрочена от Украйна за март на тази година. Днес нашата страна защитава своите интереси, своето бъдеще, както и предотвратява по-голяма война, провеждайки операцията по демилитаризацията на Украйна, която трябва да стане неутрална държава. Русия няма планове да окупира териториите на Украйна и още повече да ги присъединява към Русия - руските войски са дошли да възстановят реда и ще заминат след като постигнат всички поставени от ръководството на страната задачи" - твърди тя.

За "Азовстал"

"На 16 май - в резултат на преговорите с украинските военни, блокирани на територията на мариуполския завод “Азовстал”, беше постигната договореност за излизането им от предприятието. Сега в района на завода е въведен режим на тишината и е отворен хуманитарен коридор. Вече четири денонощия бойците на неонацистката групировка “Азов” продължават да се предават. За това време сложиха оръжие 1730 бойци. Всички те са отведени в Донецката народна република. Ранени получават необходима медицинска помощ" - заяви още  Елеонора Митрофанова. 

"Отбелязваме, че режимът в Киев няма да успее да представи предаването на военните от украинската армия като собствената операция от хуманитарен характер. Да напомня, че руската страна в продължение на няколко седмици неведнъж е предлагала на украинските формирования да сложат оръжие и им е обещавала, че в този случай те ще останат живи. Всички предали се бойци ще бъдат идентифицирани. Руските военни ще определят кой от тях е служил във въоръжените сили на Украйна, а кой е бил член на националистическия батальон “Азов”. Съдбата им ще бъде решена в съда" - твърди руският посланик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

120

20

редовно четящ

21.05 2022 в 18:25

Самото съществуване на този рус@питек е обида за България!

500

19

Октим

21.05 2022 в 13:33

Думата корупция смръдлива колхозничко е най-малкото, което човек (ама човек, не русороб) може да каже за това престъпно, гадно и долнопробно джудже!!!

1482

17

AAA

21.05 2022 в 03:08

Тая ако и слагат снимката по-често , сигурно ще се вталя за морето , че ми се повдига като я видя .

1482

16

AAA

21.05 2022 в 03:06

Е много си грозна ма ПАЧА ;)

4404

15

Име на профила

21.05 2022 в 00:57

https://reellibrarians.files.wordpress.com/2013/07/57463-roz.jpg

4404

14

Име на профила

21.05 2022 в 00:56

Това е част от проблема, че се правим на пасивни преда раzzия - да я гонят тази вече, хем абсолютно нищо няма да се промени локално, хем ще ни се изкефят централно и западно европейски свободно мислещи народи.

Отдавна трябваше да няма съветски посланник в България, ама пустите рашистки гласове, отиващи за герп, дпс, итн, възраждане и т.н. и дават на тази абсолютно отвратителна лелка да безчинства.

-1167

13

Johnny B Goode

21.05 2022 в 00:51

Регистрирания вчера трол Кокорчо, ти на бившия Разумен или на бившия Един си реинкарнация?

-1167

12

Johnny B Goode

21.05 2022 в 00:50

Регистрирания в

3271

11

Анализи

21.05 2022 в 00:23

Докато руснаците продължават да дават наставления целият свят ще ги мрази. Нямат никакво основание да се считат за велики защото не са дали нищо на света.С какво право си позволява да прави забележки на Петков. Като се обижда Путин много важно.Скоро ще се срещне с трибунала в Хага.