Митов призова за повече американски инвестиции в България

OFFNews Последна промяна на 17 юли 2015 в 15:03 2661 10

Снимка БГНЕС

Даниел Митов

"Искаме повече американски инвестиции и туристи в България. И за двете има подходящи условия в страната ни, която се развива стабилно на фона на икономическите и политически затруднения, с които се сблъскват редица европейски държави."

Това заяви министър Даниел Митов по време на работно си посещение във Вашингтон, в рамките на което се срещна с ключови представители на американската законодателна и изпълнителна власт. Правителството на България се стреми да реформира съдебната система, така че да бъде гарантирано върховенството на закона като необходимо условие за привличането на чуждестранни инвестиции.

По време на срещите си във Вашингтон министър Митов многократно подчерта, че визовият режим, който САЩ прилагат спрямо българските граждани, не отговаря на отличните политически отношения и стратегическо партньорство между двете страни. Това състояние на отношенията във визовата област се използва от трети страни за внасяне на противоречия между държавите от евро-атлантическата общност и дава поводи за негативни пропагандни послания. Между евро-атлантическите партньори трябва да има най-високо качество на отношенията във всички области, изтъкна министър Митов и призова представителите на американската администрация за продължаване на активната съвместна работа за премахване на визовия режим за българските граждани.

Министърът на външните работи дискутира с американската страна перспективите за диверсификация на енергийните източници, които използва България. Обсъдени бяха също партньорските взаимоотношения между България и САЩ в рамките на НАТО и необходимостта от модернизиране на българските въоръжени сили, както и възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в борбата срещу тероризма.

„Сигурността на Европа и енергийната карта на континента зависят от нас. Ако ние спрем да правим историята си, някой друг ще започне да я прави вместо нас”, заяви министър Митов на публичните си лекции, които бе поканен да изнесе от Европейския институт и Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. „Предизвикателствата, които ни отправят днес алтернативните на либералната демокрация режими, следва да превърнем в нови възможности, за да не допуснем рисковете да се превърнат в заплахи”, коментира пред аудиторията Даниел Митов.

Външният министър се срещна с българската общност във Вашингтон, с която обсъди актуалната политическа ситуация в нашата страна и предизвикателствата пред външната политика на България. Министър Митов проведе среща и с изтъкнати обществени фигури от САЩ, на които връчи "Златна Лаврова клонка" на МВнР за приноса им за присъединяването на България към НАТО. „За нас членството на България в Алианса е преди всичко въпрос на общи ценности и цивилизационен избор, а едва след това участие във военен съюз, който гарантира нашата сигурност”, коментира първият дипломат на България по време на церемонията.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.07 2015 в 18:52

Що се отнася до визите, друга медия отбелязва, че те били "въпрос на американското законодателство". Така е, що се отнася до американските визи за българи. Българските визи за американци, обаче, са изцяло въпрос на българското законодателство (над което българската държава, надяваме се всички, все още има влияние). Така че не е ясно защо, след като сме толкова разстроени от налаганите ни американски визи, толкова години се въздрържаме да изпозлваме нормалния и логичен принцип на реципрочността във външната политика. На американските граждани трябва да им бъде наложен равносилен по административен товар и цена визов режим за влизане в България, докато те не променят своя режим за българи.

17.07 2015 в 21:24

Честно казано, все ми е тая от къде са инвестициите.
В момента няма от никъде защото не функционира съдебната система, съществен елемент от бизнессредата.

17.07 2015 в 20:44


Хахи,соросоидите,които беха големи бизнесмени сега очевидно чакат на краварската хранилка.

Безмислено,краварите са пред фалит,с изчезнал статус на единствена световна сила,абсолютна развалина.Там няма работа,почнаха за си изтеглят и офисите,отворени тук заради евтината работна ръка.

17.07 2015 в 16:55

Абсолютно прав е външният министър, България ще си дойде на мястото и ще бъде стабилен и предвидим партньор, не само при масови американски и европейски инвестиции, а и при повече бази на НАТО, които да ги гарантират! Нали така, Славчу?!?

17.07 2015 в 16:40

То единствените работни места /масови, а не тип кантора/ с високи заплати са именно американските АйТи фирми - било то Юбер, било то Хюлет Пакард или АйБиЕМ.

17.07 2015 в 16:00

Това е спасението за България. Масово на влизане на западен бизнес и моля не скачайте, как така ще работим за без пари и печалбите ще се източват извън страната.
Следващите 4-5 години ще са решаващи както във външно-политически, така и във вътрешно-политически аспескт.
Русия отчаяно се опитва да задържи позициите си в България, използвайки всевъзможни средства. Турция постепенно се ислямизира и също е възможна заплаха.

Колкото повече западноевропеейски и американски бизнес в България, толкова по-значими ставаме на европейската карта и толкова по-малко пространство ще остава за извънсистемни влияния от изток и юг.

Отделно бизнесът ще притисне политиците да нормализират управлението на страната и като резултат ще живеем значително по-добре.

17.07 2015 в 16:00

То сигурно и танковете са инвестиции....

17.07 2015 в 15:38

Копейкаджиите, давайте повече - трябва да заслужите надника!

17.07 2015 в 15:25

Генералният секретар на НАТО отрече, че разполагането на американски танкове в България е по линия на Евроатлантическия пакт. Така че, това няма как да бъде вкарано в рамките на "...партньорските взаимоотношения между България и САЩ в рамките на НАТО...". Просто не е вярно.

И също ВИЗОВИЯТ РЕЖИМ, налаган ЕДНОСТРАННО от ФАЩ, е в нарушение на едно от ОСНОВНИТЕ ЧОВЕШКИ ПРАВА - правото на СВОБОДНО ПРИДВИЖВАНЕ. Повече от 20 години не бяха достатъчни на Четвъртия хилядолетен райх да отвори свободно границите си за български граждани, членове на ЕС и НАТО.

И АМЕРИКАНСКИТЕ ИНВЕСТИЦИИ в България действително са НИЩОЖНИ (спрямо тези в други страни), иначе нямаше да се налага лично министърът да призовава да бъдат увеличени. Който не е съгласен с тези ФАКТИ, нека пише минуси. Само че, от това ИСТИНАТА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ.

ФАЩ са ни "приятели" САМО НА ДУМИ, иначе ГЛЕДАТ ПРЕДИ ВСИЧКО СОБСТВЕНИЯ СИ ИНТЕРЕС. Омерзен съм.

17.07 2015 в 15:17

Спокойно ве педал!
Ще има "инвестиции" не бързай!
Е докараха ти 2 танка, потрай малко, ще има още "инвестиции"!
На плажа край Влас почнаха да се появяват и руски такива - АК/Force...

Мамито ти педалска! Инвестиции искал.