Митева: Парламентарните комисии ще са 24, най-вероятно ще съм член на културната

Според нея най-спешно трябва да започнат работа Комисията по конституционни и правни въпроси и бюджетната комисия

Ружа Райчева 20 декември 2021 в 14:58 2103 1

Снимка Архив

Апелирам да създадем комисиите в Народното събрание (НС), не трябва да се бавим въобще. Комисиите ще бъдат 24, много е важно какви ще бъдат председателите им, какви личности ще бъдат. Аз най-вероятно ще съм член на Комисията по култура и медии.

Това заяви днес народният представител от „Има такъв народ” и зам.-председател на парламента Ива Митева. По думите ѝ разпределението на председателските постове в постоянните комисии тепърва предстои да се изясни:

"В петък разговаряхме с колегите, с които сме в коалиция. Все пак по-опитните депутати знаят кога някоя партия иска определен пост и за кого го иска. Мисля, че сме изчистили повечето спорове, бяхме много диалогични като цяло. Смятам, че комисиите ще се разпределят добре."

Според нея най-спешно трябва да започнат работа Комисията по конституционни и правни въпроси и бюджетната комисия, като и двете трябва да бъдат с по-голям състав:

"Към правната комисия има и подкомисии. Те също са много важни - там са съдебната реформа, КПКОНПИ.“

По думите ѝ относно това кога трябва да се приеме бюджетът за следващата година, има правила в Закона за публичните финанси, за да няма сътресения в държавата. Митева заяви, че такива за момента няма:

"Вярвам, че бюджетът, който ще бъде спорен въпрос, ще почне да се гледа в НС януари. Видяхме актуализацията му колко беше трудна, затова не трябва да се заблуждаваме, че сега ще бъде лесно. В края на краищата това е бюджетът на държавата", каза Ива Митева.

Вчера правосъдният министър Надежда Йорданова заяви, че е възможно до три месеца да са факт законодателните промени, които биха дали възможност за освобождаване на главния прокурор.

Ива Митева коментира изказването на Йорданова че, ако „хората имат желание да работят“, този срок би бил реалистичен:

"Въпросът е какви са конкретните промени. Много пъти сме говорили, че имаме конституционни пречки. Трябва внимателно да извадим и анализираме решенията на Конституционния съд (КС), които не са малко. Трябва да поискаме от КС преразглеждане на хипотезите, които се съдържат в решение 3 от 2003 г. Имаме наистина много работа и силно се надявам, че Министерството на правосъдието ще работи в тясно сътрудничество с НС. Всички идеи в тази посока трябва да се обсъждат заедно."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews