Митева: Главният прокурор е длъжен да се яви пред комисията, когато е извикан

Добре е жертвите на полицейско насилие да бъдат в Народното събрание, защото така ще могат да ни погледнат в очите

Ружа Райчева Последна промяна на 16 август 2021 в 19:50 5044 1

Снимка БТА

Главният прокурор по правилник е длъжен да се яви пред комисията когато е извикан, заяви председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева пред бТВ.

„Нека дойде в Народното събрание и да ни гледа в очите. Мисля, че главният прокурор отдавна не е идвал в НС“, заяви Митева.

По думите ѝ поканата към него няма да бъде любезна, тъй като утре ще бъде взето решение Иван Гешев да бъде задължен да представи доклад пред парламента до петък.

"Аз мисля, че той не може да не го направи. Това би показало отново, че имаме проблем с тази част на съдебната система. Очаквам голямо напрежение утре и страстите сигурно ще са много силни, но нека видим“, счита Ива Митева.

Председателят на НС е провела телефонни разговори с някои от жертвите на полицейското насилие от протестите миналото лято.

„Позволих си да поканя тези деца на заседанието и разбрах от г-н Хаджигенов, че те ще дойдат“, каза Митева.

Според нея е важно младите хора да следят на живо дебата и да видят как народните представители изпълняват своите задължения.

„Мисля, че е добре тези млади хора да бъдат в НС, защото ще могат да погледнат в очите Младен Маринов и Христо Терзийски, които имат своята вина. Сега те са издигнати народни представители" смята Ива Митева. 

Помолена да коментира изказването си, че е разочарована от политиката, тя сподели:

„Източникът на разочарованието ми е целият развой на нещата в НС. Като, че ли трудно постигаме консенсус и ако постигнем такъв лесно го разваляме. Парламентарната ми група не ми е дала повод да кажа „Не, аз съм дотук“.“

Тя добави още, че не зависи от нея дали ще бъде в листите на „Има такъв народ“ ако бъде поканена отново, но че най-вероятно би се съгласила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови